woensdag 15 juli 2009

Skihelling veroorzaakt lekkage


Delft - Het dak van de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft (TU) wordt deze zomer onder handen genomen. Het gebouw dat werd ontworpen door het Delftse architectenbureau Mecanoo heeft een grasdak dat niet helemaal waterbestendig bleek.

Tot voor kort was het dak nog groen.

Het maken van grasdaken onder een hellingshoek, zoals toegepast op dit gebouw, was tien jaar geleden nog niet zo bekend. Wanneer alles volgens planning verloopt, is het karwei begin september klaar, hoorde ik van een van de medewerkers van het bouwbedrijf. Al vrij snel na de oplevering van de TU-bieb in 1998 kampte het gebouw met lekkages. Dat kwam ondermeer door verkeerd gebruik van het dak. Je kunt namelijk op het schuine wandelen. Bij voldoende sneeuw werd het ook als skihelling gebruikt.

Ik zag gistermiddag dat de grasmat er inmiddels af is

Door het prikken met skistokken raakte de onderliggende waterwerende laag beschadigd. Ik zag gistermiddag dat de grasmat er inmiddels af is. De bibliotheek is tijdens de werkzaamheden gewoon bereikbaar voor studenten en medewerkers. Het enige nadeel dat de renovatie met zich meebrengt is een teerlucht. Met speciale luchtslangen op aanzuigkanalen op het dak wordt de teergeur bestreden. De lekkages hebben overigens niet tot beschadigingen aan de bibliotheekcollectie geleid, vertelde een woordvoerder van de bieb gistermiddag.

Geen opmerkingen: