zaterdag 25 juli 2009

Beetje kaal


Soestdijk – De openstelling van Paleis Soestdijk voor het publiek is een goede zet geweest van het ministerie van VROM. Veel mensen willen de voormalige woonvertrekken van koningin Juliana en prins Bernhard wel eens zien. Na het overlijden van Prins Bernhard heeft de familie de privé-vertrekken ontruimd. Wat je ziet zijn lege, niet ingerichte kamers. Toch bezochten we op initiatief van Nellie het paleis eerder dit jaar. Ook Corrie & Jan en Maaike en Marie brachten onlangs een bezoek aan het lege paleis. Ook zij deden de rondleiding door onder meer de appartementen van koningin Wilhelmina, de Leuvenzaal, de Waterloozaal, een aantal werkkamers, de kluis, de keuken, de wijnkelder en de wapenkelder. Het enige wat direct herinnerd aan de bewoners zijn de groeistreepjes van de Oranjes, die door familieleden met potlood op een muur zijn aangebracht.

In de tuin van Paleis Soestdijk.

Corrie stuurde enkele foto’s van haar bezoek op. Ze merkte er bij op:” Wij vonden het paleis een beetje "kaal" maar het park prachtig om te wandelen. “ Als je het nog wilt zien, heb je niet veel tijd meer. De openstelling van het paleis is slechts tijdelijk. Het kabinet beslist binnenkort over de definitieve bestemming van het gebouw.

Bij het beeld van koningin Juliana en prins Bernhard .

Prins Bernhard was de laatste bewoner van Paleis Soestdijk. Toen hij in 2004 overleed kwam het gebouw leeg te staan. In 1815 kreeg de toenmalige Prins van Oranje het paleis als nationaal geschenk. De latere Willem II werd ermee beloond voor zijn optreden tijdens de Slag bij Waterloo. De Oranjes gebruikten het in een lommerrijke omgeving gelegen lustoord vooral als zomerwoning, totdat prinses Juliana en prins Bernhard er zich direct na hun huwelijk in 1937 vestigden.

Geen opmerkingen: