zondag 12 juli 2009

Familieportret met een verhaal


Delft – Onlangs brachten Els en Marlotte een bezoek aan Delft. “We komen even cultuur snuiven”, lichtte Marlotte het bezoek toe. Corien leidde de dames persoonlijk door museum Het Prinsenhof. Sinds Corien hoofdkassier is van de drie musea leidt ze nog maar sporadisch mensen door het museum. Als je die eer te beurt valt, bemerk je dat Corien met groot enthousiasme en vuur kan vertellen over het museum en de kunstschatten die het herbergt.

Het familieportret van de katholieke familie Van der Dussen is een van de topstukken van het Delftse museum Het Prinsenhof.

Hier legt Corien het een en ander uit over één van de topstukken van het museum.
Het is het familieportret van de katholieke familie Van der Dussen. Zoals ook Marlotte meteen opmerkte zit het vol met symboliek. De attributen van de kinderen staan symbool voor de vijf zintuigen. De druiven verwijzen naar de ‘smaak’, de roos naar de ‘reuk’ en de fluiten naar het ‘gehoor’. Corien legt hier uit dat de oudste zoon vanwege de bladmuziek in verband wordt gebracht met het ‘zien’. “Dat was in die tijd het belangrijkste zintuig”, legt ze Marlotte en Els uit. Het jongste kind houdt een pikkend parkietje vast, een beeld voor het minst belangrijke zintuig in die tijd: ‘gevoel’. Tamme dieren, zoals vogeltjes, stonden ook symbool voor de opvoeding. Het belangrijkste doel hierbij was de ‘beheersing van dierlijke driften’. Het meisje moet nog leren haar gevoelens te beheersen.

Geen opmerkingen: