zaterdag 11 juli 2009

Oranje en Grieks in Apeldoorn


Apeldoorn – Het oranjezonnetje ontbrak gisteren zo nu en dan, maar dat was dan ook het enige wat we misten. Verder ademde de vrijdag helemaal de sfeer en historie van de Koninklijke Familie uit. Op initiatief van Nellie bezochten Annefien, Pieter Jan, Nellie, Corien & ik op de 425ste sterfdag van Willem van Oranje Paleis Het Loo om daar de dubbelexpositie ‘Juliana’ te zien. Op 30 april van dit jaar werd de honderdste geboortedag van koningin Juliana (1909 – 2004) herdacht. Dit feit was de aanleiding voor deze presentatie op Paleis Het Loo, gewijd aan haar leven. Het eerste gedeelte van de exhibitie heet ‘Juliana, een wandeling door haar leven’. Ik kreeg de indruk dat de dames in ons gezelschap vooral dit stuk van de tentoonstelling, die inging op haar jeugdjaren, haar opleiding, huwelijks- en het gezinsleven op Paleis Soestdijk en Canada, het meeste aansprak.De ‘Amsterdamse wieg’ uit 1909.

Vrijwel meteen zagen we de ‘Amsterdamse wieg’ uit 1909. Het is zo las ik op het bordje naast de wieg een geschenk van de vrouwen van Amsterdam bij de geboorte van de nieuwe prinses. De beroemde architect en ontwerper K.P.C. de Bazel (1869-1923) ontwierp de wieg. Het vergulde bronswerk is van F. Zwollo. Niet alleen Prinses Juliana lag in deze wieg. Na haar hebben heel wat leden van het Koninklijk Huis als baby in deze wieg gelegen. Recentelijk waren dat de dochters van Prins Willem Alexander en Prinses Máxima, en de kinderen van Prins Constantijn en Prinses Laurentien. Nellie wilde juist daarom graag met deze wieg worden vereeuwigd.We bekeken ook het paleis zelf.

Dit stuk van de tentoonstelling besteed aandacht aan Juliana als koningin, zowel staatsrechtelijk als maatschappelijk en sociaal. Ook haar relatie met de media komt aan de orde. Ik vond het leuk dat niet alleen de geijkte foto’s en filmbeelden zijn gebruikt. Er is een groot aantal foto’s en filmbeelden gebruikt uit de verzameling van het Koninklijk Huisarchief en Paleis Het Loo.
Voordat we naar het tweede gedeelte van de tentoonstelling gingen, besteedden we natuurlijk ook aandacht aan het paleis en de mooie tuin zelf. Met name Annefien was erg onder de indruk. Zij was nooit eerder op Paleis Het Loo.Op de achtergrond Paleis Het Loo. Wij staan hier op het bordes achter in het  park van het paleis.

In het tweede gedeelte van de tentoonstelling kwamen geschilderde en getekende portretten, borstbeelden en staatsiefoto’s aan de orde. De schilderijen komen voor een groot deel ook uit de eigen collecties van Paleis Het Loo en de Koninklijke Verzamelingen. Het was allemaal zo boeiend dat we de tijd vergaten. Een medewerker van het paleis kwam op het eind van de middag naar Nellie en vroeg heel beleefd of we misschien naar buiten wilden gaan. Wij waren de laatste gasten en het personeel wilde graag naar huis. Dat deden wij dus ook. Niet meteen, want we bezochten eerst nog een Grieks restaurant in Apeldoorn.

De dubbelexpositie “JULIANA” is nog tot en met 30 augustus 2009 in Paleis Het Loo te zien.

Geen opmerkingen: