dinsdag 13 mei 2008

Vijftig jaar en toch niet ouder


Londen – Wanneer ter gelegenheid van je vijftigste verjaardag paginagrote artikelen over je worden geschreven in de kranten, moet je wel bijzonder zijn. Dat overkomt slechts de groten der aarde. Het overkwam Beertje Paddington – of zoals hij officieel heet Paddington Bear – deze maand. Bovendien heeft zijn schepper de 82-jarige Michael Bond voor deze gelegenheid een nieuw boekje over de aan marmelade verslaafde beer het levenslicht doen zien. Het eerste sinds dertig jaar. Oorspronkelijk komt de vijftigjarige inwoner van Engeland uit de binnenlanden van Peru, maar hij is zo goed geïntegreerd dat hij zelfs Engelser is dan die andere beroemde beer, Winnie de Poeh. Die houdt immers van honing en ontbijt niet zoals een echte inwoner van het Perfide Albion behoort met een boterhammetje met marmelade.

Schuif eens wat op.

Overigens is het troetelbeertje de marmelade wel even ontrouw geweest. De beer is een tijdje verslingerd geweest aan Marmite, maar inmiddels is hij weer helemaal teruggekeerd naar de zoete lekkernij. De beer dankt zijn naam aan de mensen die hem vonden op het station Paddington. Op dit station, dat de ware Agatha Christie fan slechts associeert met de 4:50 from Paddington, vind je zelfs een standbeeldje van Paddington. Aan het koffertje dat Paddington bij zich had toen hij werd gevonden, hing een kaartje met de tekst 'Please look after this bear'. Voor het beertje met de blauwe jas en de rode hoed is dan ook goed gezorgd. Met het beeldje springt men wat laconieker om lijkt het.

Zo te zien lust de beer meer dan alleen een boterham met marmelade.

Zakenmensen gebruiken de sokkel van Paddington als bankje en op andere momenten lijkt het wel of de beer verslingert is aan nog veel meer dan alleen een marmeladesandwich. De eerste boekjes zijn geïllustreerd door de inmiddels 90-jarige Britse Peggy Fortnum. De latere drukken zijn van tekeningen voorzien door de Amerikaan Bob Alley. Hij deed het heel zorgvuldig. Na de restauratie van Paddington Station zag het kantoor van de gevonden en verloren voorwerpen er anders uit. Dat heeft hij tot grote tevredenheid van schrijver Bond, die nog steeds dicht bij Paddington Station woont, zorgvuldig in de nieuwe tekeningen verwerkt.

Geen opmerkingen: