dinsdag 6 mei 2008

May Day Run


Hastings – De eerste maandag in mei is de drukste dag van het jaar in Hastings. Het is dan Bank Holiday en in de Engelse badplaats vieren ze die dag het feest van ‘Jack in the Green’. De huizen, winkels en pubs in de ‘Old Town’ zijn versierd met groene takken en veelkleurige linten. Door het oude gedeelte van Hastings trekt die dag een lange processie mensen en wagens in groene kleuren en versierd met groene takken en gekleurde linten. Het is een feestelijk gezicht.

Het is druk in de Britse badplaats op May Day Run.

“We vieren het begin van de zomer”, vertelde zo’n groen gekleurde vrouw. Er komen veel mensen op af om dit mee te beleven. Toch is dit niet de enige reden van de enorme drukte. De drukte wordt vooral veroorzaakt door dat het ook Hastings May Day Run is. Duizenden motorrijders komen op hun glanzende motoren vanuit heel Engeland op deze dag naar de plaats aan de kust. In lange colonnes rijden ze op hun brullende motoren heen en weer over de boulevard. In een park in de stad is een show van oude motoren. Er zijn honderden kraampjes met motorspulletjes en natuurlijk worden ook de allernieuwste modellen getoond.

Karsten houdt de handjes voor zijn oren. De motoren maken hem te veel herrie.

Mannen en vrouwen vaak voorzien van indrukwekkende tatoeages flaneren in leren motorpakken door de straten van het vakantiestadje. Ze komen hier elk jaar. Het lijkt wel de landelijke reünie van motorliefhebbers. Ze zitten in grote groepen op het strand en op de terrassen, eten ijsjes en drinken voornamelijk cola en fanta. Ze moeten immers allemaal nog terug op de motor. Ondanks het constante geluid van de brullende motoren is de sfeer in de stad heel feestelijk en ontspannen. Alleen Karsten vond dat de motoren soms wel wat veel herrie maakten.

Geen opmerkingen: