woensdag 14 mei 2008

Rode banaan bij Beachy Head


Eastbourne – Ons vakantiehuis in Engeland - door Karsten consequent ‘de boerderij’ genoemd – ligt in de South Downs. Het iconische landschap is precies zoals zowel Britten als buitenlanders zich het voorstellen. Het is niet alleen een uniek natuurgebied, het inspireerde schilders, componisten, schrijvers en dichters waardoor het tot het artistieke erfgoed van het land is gaan behoren. William Blake beschreef de golvende kalkgronden als Engelands green and pleasant land; Rudyard Kipling karakteriseerde de glooingen en hellingen als blunt, bow-headed, whalebacked downs. Jane Austen schreef er Pride and Prejudice en Mansfield Park en schilder J.M.W. Turner legde vanuit Petworth House het landschap vast.

Bob met geniet samen met zijn meiden van het uitzicht.

Ook wij hebben het golvende landschap ruimschoots vastgelegd. We maakten op onze wandelingen talloze foto’s van de liefelijke heuvelrug langs de Zuid-Engelse kust. De Downs eindigen met de steile krijtrotsen van de Seven Sisters vlak voor Eastbourne nogal abrupt in zee. Op onze laatste volle vakantiedag beklommen we Beachy Head.

Samen op het randje.

De hoogste krijtrots langs de Engelse kust rijst 162 meter boven de zeespiegel. Je hebt een even adembenemend als romantisch uitzicht over de zee en het golvende land. Beachy Head is helaas ook een populaire bestemming voor mensen die het leven niet meer zien zitten. Al in de zeventiende eeuw schatte men het aantal zelfmoorden op ongeveer twintig per jaar. Nu wordt er dag en nacht gesurveilleerd door het Beachy Head Chaplaincy Team. Er is bovendien een speciale telefooncel met een directe verbinding met een hulpdienst. Dankzij deze inzet van het team is het aantal zelfmoorden sinds 2006 gedaald tot ‘slechts’ zeven per jaar.

De laatste groepsfoto van de vakantie op de bank bovenop Beachy head.

Gelukkig komen er ook duizenden gewone toeristen. Het gebied is als area of outstanding natural beauty een van de populairste trekpleisters voor een dagje countryside. Ook voor sportieve activiteiten zoals Base Jumping is Beachy Head een ideale plek. Karsten vond de rode parachutes in de lucht geweldig om te zien: “Kijk opa een rode banaan”.

Geen opmerkingen: