vrijdag 2 mei 2008

Mayday, Mayday, Mayday

Londen – Wat ga je bekijken als je voor het eerst in Londen bent? Als mij dat gevraagd wordt, roep ik altijd “Bezoek de London Eye voor een fantastisch uitzicht over de Britse hoofdstad. Ga naar Harrods, ook als je niets wilt kopen. Het enorme luxe warenhuis is het bekijken alleen al waard en kijk bij de Horse Guards. Zeker als je van paarden houdt”. We deden dit dus allemaal en meer met Benthe, Sietske en Karsten op de eerste meidag tijdens hun eerste bezoek aan Londen. Toen we later tijdens de curry maaltijd (ook een aanbeveling) aan Benthe vroegen wat ze nu het mooiste had gevonden, zei ze zonder aarzelen dat het ijsje met vanille vla de meeste indruk had gemaakt. Dat was eigenlijk wel een logisch antwoord, want ze had het dessert toen net achter de kiezen.
Bob & Saskia met hun kinderen in the Eye of London.

We begonnen de dag op het treinstation van Sevenoaks. Op paginagrote advertenties las ik in de kranten van de forenzen in kapitale letters: Mayday, Mayday, Mayday. Geen noodsignaal, maar een laatste oproep om op deze eerste meidag toch vooral te gaan stemmen. De Londenaren moesten een nieuwe burgemeester kiezen. De kandidaten zijn de huidige 62-jarige burgemeester Ken Livingstone en zijn conservatieve uitdager de 43-jarige Boris Johnson. In Londen merkten we van de verkiezingen overigens niet veel. Onze treinreis eindigde in Charing Cross, het station vlak bij Trafagar Square. Dit beroemde plein is een uitstekend startpunt voor ons bezoek. Nadat ik Benthe had uitgelegd dat admiraal Nelson zijn plaatsje boven op de hoge zuil had verdiend door Napoleon en de Fransen te verslaan bij de Slag bij Trafalgar, besloten we eerst een bus ritje te maken.
De Tube brengt ons steeds naar onze bestemming.

De snelste manier van reizen is de Underground, maar met de bus krijg je veel meer te zien van de stad. We kozen niet voor een toeristenbus, maar stapte op lijn 11 die ook langs alle bezienswaardigheden komt. Voor in de dubbeldekker hadden Benthe en Sietske een fantastisch ritje. Het bleek later het hoogtepuntje van de dag van Sietske. Na de rit bezochten we de London Eye. In het 135 meter hoge reuzenrad genoten we van het mooie uitzicht over de stad en maakten tientallen foto’s.
De Horse Guards zijn niet alleen populair bij paardenliefhebbers.

De volgende attractie was Horse Guards aan White Hall. We hadden geluk, want juist toen wij er waren werd de wacht gewisseld. Daarna met de Tube naar Harrods. Kijken, kijken en niet kopen, mag dan iets van Nederlandse toeristen zijn, niet van ons. Ik kocht een porseleinen pot met overheerlijke Stilton. Natuurlijk bezochten we ook de speelgoedafdeling op de vierde etage. Een speeltuin is hierbij vergeleken net zo spannend als de bibliotheek in een nonnenklooster. De kinderen mogen overal meespelen en het personeel speelt vrolijk mee. Alles wordt gedemonstreerd.

Geen opmerkingen: