zaterdag 31 mei 2008

Dood vrouwtje


Helmond – Zondagmorgen schrokken Bob & Saskia wakker door een harde knal tegen het raam van hun slaapkamer. Verschrikt keken ze elkaar aan. Wat kon dat nu zijn? Het raam was gelukkig nog heel, dus draaiden zij zich maar weer om en hervatten de slaap. Later op de morgen stelden zij een onderzoek in.

Dit is een levend koolmeesje.

Ze ontdekten een grote natte vlek op het slaapkamerraam. De veroorzaker van deze vlek lag op het terras onder hun raam: een dood koolmeesje. Het diertje was in volle vaart tegen hun slaapkamerraam gevlogen en had dit ongeval met de dood moeten bekopen. Samen met hun kinderen bekeken we het ongelukkige beestje.
“Wat is dat voor een vogeltje?”, wilde Benthe weten.
“Het is een koolmeesje”, legde Bob haar uit terwijl hij het vogeltje op een tuinschepje aan de kinderen toonde.

Dit is een dood koolmeesje.

“Kijk”, ging hij verder, “het vogeltje heeft een zwarte kruin, witte vlekken op zijn wangetjes en een gele borst. Dit nu is een koolmeesje.”
“Hij heeft ook een dunne zwarte streep op zijn borst”, ontdekte Benthe.
“Heel goed gezien”, zei Saskia, “aan die streep kun je zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Als het een nogal brede zwarte band is, dan is het een mannetje”.
“Wat is dit dan? Een mannetje of een vrouwtje?, wilde Benthe nu weten.
“Ik denk dat het een vrouwtje is. Het is een dunne zwarte streep. Bovendien hebben mannetjes ook meer zwart tussen de pootjes.”
Sietske keek ook onderzoekend naar het koolmeesje en besloot: “Het is wel een dood vrouwtje”.

Geen opmerkingen: