vrijdag 9 mei 2008

Cricket op Trafalgar Square


Londen - Cricket is een belangrijk ingrediënt van de Britse zomer. Het is niet dé nationale sport van de Britten. Dat is natuurlijk voetbal. Ook als in de zomermaanden de voetbalcompetitie stil ligt, staan de kranten hier nog vol met verhalen met over de teams en spelers. Bijna elke pub heeft een of meerdere grote schermen waarop de wedstrijden kunnen worden gevolgd. Ik vind het daarom nogal ironisch dat juist het Engelse nationale voetbalteam zo onder de maat presteert. Ik heb het gevoel dat cricket weer een beetje in de lift zit. Was het enkele jaren geleden nog de sport waar oudere heren beleeft applaudisseerden, nu komt ook hier steeds meer jong publiek en beginnen de supporters steeds luidruchtiger te worden.

De Coach legt het even uit.

Dat nieuwe elan komt voor een groot deel van de etnische minderheden die nu in de Britse steden wonen. Mensen uit Pakistan, India en Bangladesh zijn grote liefhebbers van het spel. Zij leveren ook vaak de sterren van het spel. Je ziet het spel in de zomermaanden niet alleen meer op de Green – het grasveld in het dorp – maar ook op velden in de stad. Afgelopen donderdag zagen we wat jongens en een fraai uitgedoste man het spel beoefenen midden in Londen op Trafelgar Square. Met de National Gallery in de rug waren ze enthousiast bezig alsof het een wedstrijd om de Ashes Trophy betrof. Karsten vond het erg leuk om naar te kijken.

Karsten gooit, Benthe slaat.

We werden meteen uitgenodigd om mee te spelen. Karsten kreeg de bal in zijn handen geduwd en Benthe kreeg de bat. We behoefden niet eens te oefenen. Benthe raakte de bal meteen al de eerste keer. De ‘coach’ had haar nog wel even voorgedaan hoe ze het slaghout moest vasthanden. Onze kleindochter had meteen door hoe ze de bat moest hanteren en gaf de bal die Karsten en ik samen gooiden een flinke mep het plein op.

Geen opmerkingen: