dinsdag 22 april 2008

Win een weekend Den Haag


Delft – Het was afgelopen zondag heerlijk lenteweer. Geen weer om een museum te bezoeken. Het was weer om een flink eind te fietsen. Dus hebben we beide genoegens gecombineerd en fietsten naar het Haagse Gemeentemuseum. Een heerlijk tochtje van vijf kwartier. We kozen dit museum uit vanwege de overzichtstentoonstelling van de eeneiige schilderstweeling David en Pieter Oyens. De in 1842 geboren Amsterdammers zijn een bijzonder geval. Ze waren niet alleen moeilijk van elkaar te onderscheiden, ze waren ook onafscheidelijk. De Amsterdammers woonden en werkten bovendien beiden in Brussel.

Corien bekijkt het schilderij ‘De Teekening’ van David Oyens.

De tentoonstelling van hun werk laat zien dat het gezellige kerels waren, die van een glaasje wijn hielden en ondeugende grapjes. Veel van hun schilderwerken laten kroeg- en atelierscènes zien. Op de schilderijen duiken de rondborstige kunstenaars ook zelf steeds op. De ene keer portretteerde David Pieter en dan weer schilderde Pieter David. Er hangen ook zelfportretten van de broers. Gelukkig zijn de meeste werken gesigneerd. Als de signatuur ontbreekt is nauwelijks uit te maken wie de maker van het werk is, want ook op die manier leken de broers op elkaar. Die constante puzzel is ook het plezier dat we als kijkers beleven aan de tentoonstelling. Het werk van de broers is aardig, maar er hangen geen echte meesterwerken tussen. Het mooiste vond ik nog het schilderij van David dat de titel ‘De teekening’ draagt. Je ziet een jonge vrouw die met priemende donkere ogen opkijkt van de tekening die ze aan het maken is.

a,b,c of d.

Op de tentoonstelling hangt dit portret zonder signatuur. Je kan via de mobiele telefoon meedoen aan een wedstrijd door te zeggen wie er door wie is afgebeeld. Je hebt vier mogelijkheden.

  • David geschilderd door David (a)
  • David geschilderd door Pieter (b)
  • Pieter geschilderd door Pieter (c)
  • Pieter geschilderd door David (d)

Met het goede antwoord kun je een weekarrangement in Den Haag winnen voor twee personen, met overnachting in het Bel Air Hotel en toegang tot de overzichtstentoonstelling van Jozef en Isaac Israëls in het gemeentemuseum.
SMS Oyens (spatie) a, b c of d naar 2255.

Geen opmerkingen: