donderdag 17 april 2008

Drankjes voor Her Majesty


Londen – The Phantom of the Opera van Andrew Lloyd Webber, zagen Corien & ik in maart 1990 in Her Majesty’s Theatre op Haymarket in Londen. De beroemde musical draaide er toen al sinds 1986. Ook nu draait het stuk nog steeds en het ziet er niet naar uit dat het einde al in zicht is. We wandelden vorige week langs het theater op weg naar onze lunchafspraak. Het theater heeft een hele rijke historie. Het huidige gebouw staat er sinds 1897. Er werd toen the Royal Academy of Dramatic Art gevestigd. In de 20ste eeuw vonden in het theater premières plaats van de stukken van George Bernard Shaw, Noel Coward en J. B. Priestley. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het theater een vlak en breed podium en werd daardoor heel geschikt voor grote musicalproducties.

 Her Majesty’s Theatre op Haymarket in Londen.

Voordat het nieuwe gebouw werd neergezet, werd er ook al toneel gespeeld. Het theater heette voorheen The Queens Theatre en is opgericht in 1705 door de architect en toneelschrijver John Vanbrugh. Omdat toneel zonder begeleidende muziek toen bij wet verboden was, werd het al snel een opera theater. Tussen 1711 en 1739 gingen er meer dan 25 opera’s van George Frederick Handel in première. Ook de Britse premières van Mozart's La Clemenza dit Tito, Così fan tutte en Don Giovanni vonden hier plaats.

 Corien knoopt een praatje aan met de mannen die bezig waren met de bevoorrading.

Juist op het moment dat wij er langs kwamen, was men bezig met de bevoorrading. Corien knoopte een praatje aan met de mannen die hier mee bezig waren. Het theater is elke avond uitverkocht, hoorde zij van hen. Dat betekent dat 1216 mensen een drankje willen hebben voor aanvang van de show en in de pauze. Om nog maar te zwijgen van alle medewerkers aan de musical en de mensen van het theater zelf. “Dat betekent dat we elke dag een paar pallets (fris)drank afleveren”, vertelde een van de mannen. Zij lieten Corien zien dat ze de flesjes gewoon in het gat van de kelder laten vallen. De flesjes landen daar op een groot groen plastic kussen. Het scheelt een hoop sjouwwerk. Een aanbod om ook even in de kelder te kijken, heeft Corien vriendelijk van de hand gewezen.
Wel vertelde een van hen nog dat de naam van het theater verandert samen met het geslacht van de vorst. Het veranderde van Queens theatre in King’s Theatre in 1714 toen koning George I aan de macht kwam. Tussen 1901 en 1952 werd het His Majesty’s Theatre en dat his werd her toen koningin Elizabeth II de vorstin werd. Kijk zo hoor je nog eens wat.

Geen opmerkingen: