donderdag 24 april 2008

Tekening van Amerika


Londen – Naar het British Museum in Londen ga je meestal voor de 3M: de mummies, het marmer en Michelangelo. Maar het kolossale museum heeft natuurlijk veel meer te bieden. Zo herbergt het een prachtige collectie tekeningen en etsen van belangrijke Amerikaanse kunstenaars zoals Edward Hopper, Jackson Pollock en anderen uit de periode van 1900 tot grofweg 1960. Tekeningen en etsen die voor een groot deel onbekend zijn, althans bij mij. We kennen de kunstenaars van hun schilderijen, maar hun etsen en tekeningen zijn alleen bekend bij de ware liefhebbers.

Corien in Room 90 van het British Museum.

In 1980 werd er voor het eerst in dit museum een tentoonstelling aan hen gewijd. De kunstwereld stond op zijn kop. Zoveel kwaliteit bij elkaar. In de jaren die daarna kwamen, is het museum gestadig door gegaan met het verwerven van tekeningen en etsen uit deze periode van de Amerikaanse kunst. Zo komt het dat het British Museum de belangrijkste collectie van dit werk heeft buiten de VS. In Room 90 waar deze werken hangen, krijg je zo een geweldig overzicht van 60 jaar sociale en politieke veranderingen. Wij waren niet de enige die hier opafgekomen waren.

Edward Hopper’s ‘Night On The E1 Train’ toont een prachtig moment van menselijke interactie.

Een van de mooiste stukken vond ik dit “Night On The E1 Train” van Edward Hopper uit 1918. Hij vangt hier een op heel verhalende manier het moment van interactie tussen een man en een vrouw ’s avonds laat in de trein. Het ziet er spannend uit omdat hij ons als kijker aan de overkant van het gangpad plaatst. Het lijkt het psychologische slot van een Film Noire. De vrouw met haar rug naar ons toe. De man, de hoed op zijn knie, kijkt omlaag naar hun beider handen. Wat is hier zojuist gebeurd? Bij Hopper blijft het altijd raden.

Geen opmerkingen: