zaterdag 26 april 2008

Voedselfraude


Londen – In het Britse consumentenblad Which beweert men dat consumenten jaarlijks tien miljard euro teveel betalen omdat het voedsel is vervalst.
Tien procent van alle levensmiddelen is volgens het blad niet eerlijk en wordt onder valse voorwendsels verkocht. Het gaat in de meeste gevallen om groenten en fruit die als biologisch worden aangeprezen, scharreleieren die gewoon uit legbatterijen komen en vleeswaren waar water inzit. Maar ze beweren ook dat sinaasappelsap wordt verdund, koffie wordt versneden en olijfolie wordt verkleurd om zo als eerste persing te kunnen worden verkocht. Volgens het blad zijn juist de grote supermarkten de afgelopen jaren betrapt op dit geknoei.

olijfolie.

De vier grote Britse supermarktketens Tesco, Asda, Waitrose en Sainsbury zeggen dat regelmatig samples worden gekeurd door de labs. Ik voorspel weer een relletje in de Britse kranten de komende weken. Ik vind het feit dat een op de tien producten vals is ook wel erg veel. De supermarkten zullen ongetwijfeld in het verweer komen. We zullen volgende week als we met het gezin van Bob & Saskia in Engeland zijn vast nog van alles over deze affaire lezen. De vraag is natuurlijk of het rapport waaruit Wich citeert het allemaal kan waarmaken. En als dat zo is, moeten dan ook de restaurants en producenten van de A-merken niet eens onder de loep worden genomen? Zou het trouwens alleen om Britse supermarkten gaan? Zou men elders in Europa, bijvoorbeeld in ons land, ook knoeien met onze levensmiddelen? Ik ben benieuwd hoe snel we er hier ook van zullen horen.

Geen opmerkingen: