vrijdag 25 april 2008

Blauwe plak voor Louis


De Blue Plaque van Lajos Kossuth de Udvard et Kossuth.Londen – Niet alleen de parkbankjes herinneren de voorbijgangers aan mensen of gebeurtenissen. Londen hangt ook vol met blauwe plakkaten (the Blue Plaque). Je loopt er gedachteloos aan voorbij, want de meeste van deze namen zeggen je absoluut niets. Vlak bij Portobello Road in Cheptow Villas zag ik aan de gevel van een woning een plakkaat met daarop de naam Louis Kossuth, 1802 –1894. Een verwarrend bordje, want het betekent niet dat de goede man hier 92 jaar heeft gewoond. Hij verbleef slechts drie weken in Groot-Brittannië. Hij arriveerde op 23 oktober 1851 in Southampton en verbleef in een aantal steden waaronder Birmingham en Londen. Hij heet voluit Lajos Kossuth de Udvard et Kossuth. Alleen hier noemen ze hem Louis, want zijn echte naam is te moeilijk om uit te spreken.

 Vlak bij Portobello Road in Cheptow Villas zag ik aan de gevel van een woning een plakkaat met daarop de naam Louis Kossuth, 1802 –1894.

Louis was een Hongaarse nationalist. Hij wilde dat Hongarije een regering kreeg los van Oostenrijk. Dat eerste kabinet kwam in 1848 en onze Louis was de eerste zes maanden de minister van Financiën en in september van dat jaar werd hij premier en koerste af op onafhankelijkheid van Hongarije. Dat ging Oostenrijk te ver en vanuit Wenen stuurde men troepen naar Hongarije. Toen de Russen de Oostenrijkers steunden, leed het Hongaarse leger nederlaag op nederlaag en moest onze Louis uiteindelijk vluchten naar Turkije. Daar leefde hij 45 jaar in ballingschap. Uiteindelijk mocht hij Turkije verlaten en maakte een reis langs diverse landen, waaronder de US en de UK. Zijn drieweekse verblijf in Engeland leverde hem uiteindelijk deze blauwe plak op. Pas na zijn dood mocht hij terug naar zijn geboorteland. Daar werd hij met pracht en praal bijgezet in Boedapest.

Geen opmerkingen: