zaterdag 30 juni 2007

Afscheid in stijl


Londen – Minister Ab Klink wil op 1 juli 2008 een algemeen rookverbod voor de horeca instellen. Daar is in de horecawereld veel verzet tegen gerezen. Men is erg teleurgesteld in de minister en noemt zijn maatregelen betuttelend. Ik ben wel blij met de aangekondigde maatregel en vind het jammer dat we er nog even op moeten wachten. Ik ben ook niet zo pessimistisch over het effect voor de horeca. Er zijn veel positieve kanten en uit een onderzoek dat het Economisch Bureau van de ING bank hield onder ruim 13.000 mensen blijkt zelfs dat de bestedingen in cafés zullen stijgen bij een rookverbod. Bij de ING Bank meent men zelfs dat een rookverbod een positief effect zal hebben op het arbeidstekort. Het tekort van ongeveer 50.000 mensen in de bediening zal aanzienlijk teruglopen bij een rookverbod in de horeca omdat de werkplek dan aantrekkelijker wordt.

 Het tekort van ongeveer 50.000 mensen in de bediening zal aanzienlijk teruglopen bij een rookverbod in de horeca omdat de werkplek dan aantrekkelijker wordt.

We kunnen het volgen want op 1 juli 2008 heeft men in Groot-Brittannië dan inmiddels een jaar ervaring met het rookverbod. Vanaf morgen, zondag 1 juli, mag in Engeland niet meer worden gerookt in clubs, pubs, café’s, kantoren, taxi’s, werkplaatsen en bedrijfswagens. Je kunt er op z’n Hollands over klagen, maar je kunt ook in stijl afscheid nemen. Dat laatste doen ze op de Londense Naval & Military Club die 144 jaar geleden werd opgericht door officieren van het leger en de marine. Op zaterdag 30 juni zal vanaf 19.30 uur the Last Cigar Dinner worden geserveerd. Het laatste nostalgische sigaartje wordt gerookt in smoking. Tijdens het drie gangen-diner worden heerlijke wijnenn en drie Havana-bolknakken geserveerd. De laatste sigaar wordt even voor middernacht opgestoken. Om precies 24.00 uur zal een hoornblazer het signaal geven dat er niet langer binnen mag worden gerookt. Het is de bedoeling dat iedereen dan buiten naar de courtyard gaat en daar zijn sigaar verder oprookt. De kosten van het driegangen diner met wijn en exclusieve sigaren is 75 pond. Je kunt nog boeken voor het three-course black-tie dinner with three Havanan cigars.

Geen opmerkingen: