vrijdag 15 juni 2007

Bieb is uit, Dok is in


Delft – Als ik de berichten in de kranten mag geloven [en dat doe ik], heeft Delft sinds kort de modernste bibliotheek ter wereld. De oude bieb is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor DOK (Discotheek, Openbare bibliotheek en Kunstcentrum Delft). Het is het eerste 'library concept centre' ter wereld en is gehuisvest in een gebouw dat de nieuwe tijd van informatievoorziening representeert.

Corien haalt voor het laatst boeken in de oude bieb.

Het is een open, transparant gebouw opgetrokken uit glas en beton met daarin de nieuwste technische snufjes. Een van die moderne snufjes is het DOK-station. Het stelt je in staat om luisterboeken met behulp van je mobieltje te downloaden. Maar de klanten van Dok kunnen ook thuis al opgeven welke boeken zij zoeken. In de bibliotheek wordt ze via hun mobiele telefoon naar de juiste boekenkast gewezen. Dat scheelt een hoop gezoek. Een ander nieuw gadget is de ‘sonic chair’. Daarin luistert de muziekliefhebber als het waren temidden van de muziek. Het klinkt zo goed dat je moet oppassen dat je er niet te lang in zit. Niet alleen de vormgeving en de nieuwe snufjes springen in het oog. Ook de dienstverlening is een belangrijk issue in DOK.

De leeszaal van Dok.

Wat dacht je van een koffiebar in de leeszaal. How cool is that? Het gebouw van Dok aan het cultuurplein (tegenover het theater en de bioscoop) is ook heel gemakkelijk te bereiken. Er is niet alleen een parkeergarage tegenover, er zit ook een bewaakte fietsenstalling in het pand, waar je fiets het eerste uur gratis staat. Dat is een geweldige service die aantoont dat er echt is geredeneerd vanuit de klant. Bravo voor DOK.

Geen opmerkingen: