maandag 4 juni 2007

Waar is de bal


Hastings – In Hastings bevindt zich op het Priory Meadows shopping square een standbeeld van een cricketspeler. Het staat tegenover de gemeentebankjes zodat je er op je gemak van kunt genieten. Het beeld toont het moment juist nadat de speler de bal heeft geslagen. Corien & ik bleven – op weg naar Boots – even bij het beeld staan. De zon was zojuist doorgebroken, maar het plein was nog zo goed als leeg.

 Het beeld heet The Spirit of Cricket en is gemaakt door Allan Sly. Het is op 6 juni 1997 bij de opening van het winkelcentrum onthuld door koningin Elisabeth.

Een kleine door de zon getaande oudere vrouw stopte bij ons. Ze zette haar ruime boodschappentas naast zich op de grond en keek naar het beeld en vandaar naar ons.
”Mooi? Vinden jullie het een mooi beeld?”, vroeg ze op informatieve toon. Wij knikten beiden enthousiast en vertelden dat het beeld een goede indruk van het spel gaf.
“Het moment is heel goed gekozen”, vertelde ik haar. De vrouw knikte blij met het compliment. Als of ze het beeld zelf had gemaakt.
”Iedereen vindt het mooi. Ik kom er elke dag langs en moet er steeds even naar kijken”, legde ze ons uit. Ze keek toe hoe ik wat foto’s van het beeld maakte. Toen ik daar mee klaar was, vroeg ze: “Maar waar is nu de bal?”.
“Waarschijnlijk ver weg”, grapte Corien.
De vrouw knikte en herhaalde haar vraag. Het drong nu pas tot ons door dat de vraag niet filosofisch was bedoeld, maar dat er inderdaad ergens een bal moest zijn.
We keken we in de richting van de slag en ontwaarden de bal. Hij zat gekleefd tegen de gevel van een van de gebouwen.

Daar zit de bal wijst Corien ons.

“Daar”, wees Corien.
“Dat hebben jullie vlug gezien”, merkte de vrouw enigszins teleurgesteld op. Ik kreeg de indruk dat ze hem graag zelf had aangewezen.
“De meeste mensen doen er langer over om de bal te vinden”, zei ze. Na een klein knikje liep ze verder. Wij hadden haar een triomf onthouden.

Geen opmerkingen: