donderdag 21 juni 2007

Ladies Day op Royal Ascot


Delft – De Britse sociale kalender zit in juni helemaal vol. Het begint met de The Royal Academy of Arts Summer Exhibition in Londen waar alle grote professionele galeries hun waren tentoonstellen. Als je iets bent of wilt zijn in Londen dat moet er heen. Dat volgt ‘The Fourth of June Eton’. Dat is altijd op de eerste woensdag voor de vierde juni. Het een optocht van boten op de rivier. De gelegenheid om ‘The Eton Boating Song’ ten gehore te brengen. Dan volgen ‘The Derby’ in Epson, ‘Trooping the Colour’, dat is de Britse koninginnedag die wordt gevierd met een kleurrijke militaire parade op Horse Guards Parade. Dan volgen nog ‘Beating the Retrait’, The Grosvenor House Art and Antigues Fair en dan zijn we aangeland bij Royal Ascot. Dat zijn de paardenraces die al sinds 1711 ten westen van Londen worden gehouden. Het is een van de hoogtepunten op de Britse sociale kalender.

De kledingvoorschriften zijn erg strikt. De vrouwen dragen een hoed en bedekken hun schouders.

De kledingvoorschriften zijn erg strikt. De vrouwen dragen een hoed en bedekken hun schouders. De mannen gaan gekleed in morning dress, dat is een soort jacquet met hoge hoed. Vandaag is het de tweede dag. Die dag heet Ladies Day. De BBC besteedt er, net als alle andere Britse media, natuurlijk royaal aandacht aan. Dat begint al in het programma Breakfast. Daar kijken de sportcommentatoren terug op de dag van gisteren en blikken vooruit op de races van de dag. Iedereen is gekleed volgens voorschrift. Omdat ook de weervrouw vanaf het stadion haar voorspellingen doet, gaat ook zij volgens de voorschriften gekleed. Niemand ontkomt er aan.

Ook het weer doet mee aan de traditie. Het regent!.

Vorig jaar juni heropende koningin Elizabeth het vernieuwde stadion, dat voor 275 miljoen euro was verbouwd. De queen is zelf een van de trouwe toeschouwers. Haar gasten in de Royal Enclosure-sectie waren na de herbouw woedend toen bleek dat ze gemengd moesten zitten minder exclusieve kaarthouders. Dus heeft men om aan de bezwaren tegemoet te komen Ascot nog maar eens voor 10 miljoen pond vertimmerd.
Na Ascot volgen er nog heel wat evenementen op de Britse sociale kalender waar men gezien moet worden. Het zijn er nog negentien. Een internationaal heel bekende daarvan is het beroemde tennistoernooi van Wimbledon.

Geen opmerkingen: