zaterdag 9 juni 2007

De fijnste hapjes


Delft – Lang geleden maakte een onbekend gebleven fotograaf deze foto van de gevel van Choorstraat 45. Op de achtergrond is te zien dat de toren van Nieuwe kerk op de Markt in die periode in de steigers staat. Over de gehele breedte van de winkel is te lezen dat het hier gaat om de ‘eerste electrische vleeshouwerij’. Wanneer de foto is genomen weet ik niet. Ik schat in het begin van de vorige eeuw.

 de eerste electrische vleeshouwerij.

Het was niet zo maar een vleeshouwerij. Volgens de tekst boven de etalage gaat het om de ‘eerste Delftse modelslagerij’. Het was zo te zien ook meer dan een slagerij. Het was de voorloper van wat we nu een snackbar noemen. Aan de rechterzijde zijn op de foto de luikjes te zien waarachter zich volgens het bord daarboven ‘de fijnste hapjes’ bevonden. De hapjes, waaronder volgens het bord ook warme croquetten, waren te verkrijgen voor de somma van 10 cent. Of dat toen duur was, weet ik niet. Ik lees dat een biefstuk 60 cent kostte. Ik kan niet lezen hoeveel biefstuk je voor die prijs kreeg.

 Fijne hapjes zijn er niet meer te krijgen, wel hapjespannen.

Het aanzien van de gevel is in de loop der jaren wel veranderd. De schoorstenen op het dak zijn verdwenen. Fijne hapjes zijn er niet meer te krijgen, wel hapjespannen. Nu is de winkel een paradijsje voor de Spanje- en Italië-liefhebber. Als je terug van vakantie uit een van die landen voor je vakantiefeestje wat authentieke Spaanse of Italiaanse producten nodig hebt, kun je hier terecht. De panden in de Choorstraat zijn wellicht niet eens zo spectaculair veranderd, maar de ambiance is dat wel. Die is veel internationaler geworden.

 Links de eerste Delftse modelslagerij en rechts Casa Roberta, de winkel voor de liefhebber van de Spaanse en Italiaanse cultuur.

Links de eerste Delftse modelslagerij en rechts Casa Roberta, de winkel voor de liefhebber van de Spaanse en Italiaanse cultuur.

Geen opmerkingen: