woensdag 13 juni 2007

Brug met geschiedenis


Delft – De Hof van Delftbrug is een gemetselde boogbrug over de Hippolytusbuurt bij de Choorstraat. De brug is vanaf 4 juni ongeveer twee weken afgesloten vanwege renovatiewerkzaamheden.

 De Hof van Delftbrug is een gemetselde boogbrug over de Hippolytusbuurt bij de Choorstraat.

De brug kent een oude geschiedenis. Hij is vernoemd naar het Hof van Delft. Tot in de 17de eeuw werd op deze brug door de vierschaar van dit Hof recht gesproken. Dat deed het Hof iedere veertien dagen op zondag. Je kunt je voorstellen dat het flink wat tumult gaf op de brug en in de omgeving. Het verzamelde Delftse volk maakte zoveel lawaai tijdens deze bijeenkomsten dat de kerkenraad bezwaar maakte. De leden van de kerkenraad vonden dat de zondagsrust werd geschonden. Het Hof trok zich deze kritiek aan en stopte met de rechtsspraak op die plaats.

 Het onderhoud van de brug is nu nodig omdat de stenen van het brugdek loslieten. Om dit te repareren, is het oude brugdek verwijderd. De nieuwe stenen worden aan de betonconstructie van de brug 'gelijmd'.

Sinds die tijd is er wel heel wat verkeer over de brug gegaan. Het onderhoud van de brug is nu nodig omdat de stenen van het brugdek loslieten. Om dit te repareren, is het oude brugdek verwijderd. De nieuwe stenen worden aan de betonconstructie van de brug 'gelijmd'.
Aan de zuidoostzijde van de brug bevindt een trapje. Dat heet de mosseltrap. Tot in de 19de eeuw was het de aanlegplaats voor de scheepjes die mosselen aanvoerden.

Geen opmerkingen: