dinsdag 12 juni 2007

Drink hem koel


Delft – Over wijn wordt veel geschreven. Je leest er elke week wel een stukje over in je krant. Wijn is ook een onderwerp van onderzoek. Wisten jullie bijvoorbeeld dat we in ons land gemiddeld 21,3 liter wijn per jaar drinken. Vooral in tweepersoonshuishoudens schijnt veel te worden ingenomen. Onderzoekers ontdekten zelfs dat rechtse kiezers een voorkeur hebben voor witte wijn en linkse mensen het liefst rode wijn drinken. Hoe zit het dan met de rosé hoor ik jullie denken. Wel dat is bekend. Rosé is voor mensen die niet kunnen kiezen. Het blijkt bij iedereen populair. Daarom kom ik hier met een wijntip over rosé, terwijl het niet eens om een omfietswijn gaat. Niet lekker? Jawel, hij is verrukkelijk, maar met een prijs van 5,69 euro te hoog om als omfietswijn door het leven te gaan. Bedenk dus een ander excuus om hem te kopen.
Ilja Gort, die we kennen van zijn La Tulipe de la Garde wijnen, heeft iets nieuws geïntroduceerd. Hij brengt Qool op de markt. Hij heeft de witte Qool Chardonnay, rode Qool Merlot en Qool Rosé. En het opmerkelijk is dat deze wijnen slechts 8 procent alcohol bevatten.

Heerlijk rosé behoeft niet veel alcohol.

De laatste jaren is het alcoholpercentage in de wijn geleidelijk gestegen. Geheel tegen deze trend in komt biologische wijnmaker Gort met light-wijnen. Misschien wel een gat in de 'gezond-leven-markt'. Minder alcohol betekent minder kater én nog veel belangrijker minder calorieën. Een glas wijn bevat normaal ongeveer 80 calorieën, een glas Qool slechts 45. Light-wijnen zijn niets nieuws, hoor ik jullie denken. Die bestaan al lang. Ja, dat is wel zo, maar ze werden altijd gemaakt van onrijpe druiven. En dus smaakten ze naar alles behalve wijn. De Nederlandse wijnboer in Frankrijk Gort heeft een techniek ontwikkeld waarmee rijpe druiven een light-wijn mét smaak opleveren. Corien bracht gisteren een flesje Qool rosé voor me mee. Ik dronk het flesje vanavond bij wat heerlijke broccoli, stilton en bacon soep, maar het past volgens mij ook heerlijk bij rood vlees. Ik heb slechts nog een opmerking aan het adres van Gort; nu nog een accijnsvrije wijn bedenken.

Een aantal lezers van ODD/OG is gratis abonnee op het ODD-Wijnalarm. Dat betekent dat je een mailtje krijgt als er een omfietswijn is te halen. Wil jij ook een ODD-Wijnalarm? Meld je dan hier

Geen opmerkingen: