zondag 10 december 2006

Trouwen in een old timer


Coventry – In de nacht van 14 op 15 november 1940 werd de stad Coventry zwaar getroffen door de brandbommen van de Duitse Luftwaffe. Sinds die nacht kent de Duitse taal het werkwoord ‘coventrieren’, dat hetzelfde betekent als ‘ausradieren’. Het oude Coventry heeft net als Rotterdam een nieuw hart gekregen met een winkelcentrum dat alleen toegankelijk is voor voetgangers. De nieuwe kathedraal in het centrum is zeer de moeite van een bezoek waard. De toren van de oude kathedraal heeft de bombardementen van november 1940 weerstaan en is helemaal in tact gebleven.

Twee old timers bij de ruïne van de oude kathedraal.

Van de kerk zelf staan alleen de 14de eeuwse muren nog overeind. Het dak is verdwenen. De ruïne van de kerk is niet afgebroken, maar maakt als een herinnering nu deel uit van de nieuwe kathedraal. Je zou je dus kunnen voorstellen dat het lang heeft geduurd voordat men hier weer iets van de Duitsers wilde weten. Dat is echter niet het geval. In het oude gedeelte is een altaar met daarop een kruis gemaakt van de verbrande balken van het dak. Daar achter staan de woorden ‘Father forgive’

Angela & John op hun trouwdag.

Net buiten dit oude gedeelte zagen wij zaterdag twee Duitse old timers staan. Een kever en een busje. Even verder stonden Charles en Etna, de bestuurders, te wachten. Corien sprak Charles aan en hoorde dat hij een echte liefhebber is van het Duitse automerk. Het busje tikte hij op de kop in Californie. Daarom zit het stuur ook links. De camper verkeerde in een slechte staat. Hij haalde het busje naar Coventry en knapte het weer helemaal op. Heel bijzonder is de openslaande voorruit. Hij heeft inmiddels naast het busje nog vier oude kevers. Allemaal met het stuur links.

Iedereen maakt foto’s.

Daarmee rijdt hij nu bruidsparen op de belangrijkste dag van hun leven naar de kerk. Terwijl we stonden te praten kwam Angela en John, het kersverse bruidspaar, naar buiten. Ze vonden de Nederlandse belangstelling voor hun keus van auto’s wel leuk en poseerden ook graag voor een plaatje op ODD. Het was een zonnige en heldere dag, maar met zeven graden wel wat fris. Ik had dan ook bewondering voor de bruid die geduldig poseerde voor de fotografen.

Geen opmerkingen: