maandag 11 december 2006

Christmas at Blenheim Palace


Woodstock – Even ten noorden van Oxford ligt het plaatsje Woodstock. In 1874 werd daar in Blenheim Palace Winston Churchill geboren. Blenheim Palace is een bijzonder rijk, pronkerig en pompeus gebouw. Het bijbehorende park met de fraaie boomgroepen en meren is aangelegd door ‘Capability’ Brown. Het werd in de eerste jaren van de 18de eeuw gebouwd voor de eerste hertog van Marlborough na diens overwinning bij Blenheim aan de Donau op de verenigde legers van Frankrijk en Beieren. Er zijn heel wat redenen om huis en tuin te bekijken, want aan de verfraaiing van het interieur werkten veel beroemde kunstenaars uit die tijd mee.

Corien bij de feestelijk gedekte kerstafel.

Alleen al de statievertrekken met de waardevolle schilderijenverzameling, gobelins en meubels zijn de moeite meer dan waard. Corien & ik waren er dus al eens. Het huis wordt nog steeds bewoond door dezelfde familie. Veel Britten komen ook voor de tentoonstelling over het leven van Winston Churchill. Vandaag waren er nog meer redenen om weer eens te gaan kijken in het paleis. Het is de laatste dag van het seizoen (morgen sluit het paleis tot na nieuwjaar) en dan is het Christmas at Blenheim. Normaal sta je je al te vergapen aan de rijkdom, maar de kerstsfeer maakt het allemaal nog indrukwekkender. De kamers zijn geheel versierd in Victoriaans kerstsfeer en de tafel is gedekt met prachtig kristal en tafelzilver voor het kerstdiner.

Kerst in Blenheim Palace.

Natuurlijk is er in de kapel een traditionele kerststal. Er waren optreden van handbell ringers, the Summertown Choral Society en the City of Oxford Silver Band. Allemaal natuurlijk met het kerstrepertoire. Klik voor een filmpje van de band hier. We waren overigens zeker niet de enige bezoekers. Veel mensen combineerden hun Christmas shopping met een bezoek aan de giftshop van de Blenheim. Er zijn veel traditionele Christmas lekkernijen te koop. Wij hadden genoeg aan koffie met muffins en mince pie.

Geen opmerkingen: