dinsdag 12 december 2006

Een toevallige ontmoeting


Oxford – Als we in de buurt zijn, hoort een bezoek aan de universiteitsstad Oxford er altijd bij. Op die manier zijn we hier al heel wat keren geweest. Tijdens de uitwisselingen met Kingston upon Thames stond het vaak op het programma, maar ook privé komen we er graag. Ook nu planden we een dagje Oxford.
De Codrington bibliotheek van het All Souls College in Oxford is normaal niet voor het publiek geopend. Uitlenen doet de bibliotheek, die vooral beroemd is om de collectie ‘law’, niet. Studenten komen er natuurlijk wel. Corien & ik troffen een deur naar de hal open en slipten naar binnen.

Oxford 2006.

Vanuit de hal hadden we een mooi uitzicht op het grote rechthoekige binnenplein van All Souls. We waren druk in gesprek, toen een stem in het Nederlands zei: “Het is inderdaad erg mooi. Een man van middelbare leeftijd in een groene loden jas stond achter ons. “U spreekt Nederlands”, constateerde ik verbaasd. Jasper Cohen bleek inderdaad een Nederlander. Hij werkt op All Souls. We raakten in gesprek. Hij vertelde ons o.a. dat zijn moeder in Delft woont. “Willen jullie de bibliotheek eens van binnen zien? “,vroeg hij. Dat wilden we natuurlijk wel. Jasper loodste ons naar binnen.

The Codrington library.

De indrukwekkende grote zaal met boeken was bijna helemaal leeg. Er zat een enkele student. Er zijn twee grote standbeelden. Eentje van colonel Codrington en aan het eind vanwaar de foto is gemaakt zit William Blackstone, die fellow was van 1743 tot 1762. Alle uitspraken van de Engels rechtbanken zijn hier te vinden. All Souls heeft zelf geen studenten, maar op voorspraak van hun docent mogen studenten van andere colleges hier de boeken in zien.

Geen opmerkingen: