woensdag 27 december 2006

Kerstkampioen Sjoelen 2006


Delft – Met Kerstmis draait het niet alleen om lekker eten. Kerstmis is een familiefeest. Het is de tijd om weer eens gezellig samen te zijn. Dan doen we spelletjes of leggen een puzzel. Bij ons komt het oud-Hollandse gezelschapsspel sjoelen dan weer te voorschijn. Ik haal dan de twee meter lange sjoelbak naar beneden en we richten op de keukentafel het spel in.

Saskia schuift de beukenhouten schijven in de richting van de poortjes.

Eerst mag iedereen weer even oefenen met de beukenhouten schijven, want we spelen het tenslotte maar een keer per jaar. Oma legt de kleinkinderen uit hoe de spelregels zijn. “Boven de poortjes waar de schijven door moeten, zie je de waarde”, legt ze aan Benthe en Karsten uit. “Dat wordt aangegeven met behulp van koperen nagels”, gaat ze door.

Corien legt de spelregels uit.

“Ik zie het”, roep Benthe enthousiast. “Er zit één spijker, of twee spijkers of drie of vier boven”, telt ze hardop mee. Sietske en Karsten kunnen nog niet meedoen, maar Benthe schuift de schijven al vaardig in de richting van de openingen. Haar papa en mama zijn – in die volgorde – duidelijk de besten van het gezelschap.

Corien is ook heel vaardig met de houten schijfjes.

Oma, opa en Benthe zijn geen serieuze kandidaten voor de titel ‘Kerstkampioen Sjoelen 2006’. Maar dacht mag de pret voor Benthe niet drukken. Ze doet serieus haar best om de houten schijven door de kleine openingen te schuiven. Het lukt haar nog heel aardig. Ik schat haar kansen op een toekomstige titel ‘Kerstkampioen Sjoelen’ hoog in.

Geen opmerkingen: