dinsdag 5 december 2006

2 meesters 1 doek


Pan en SyrinxDen Haag – Donderdagavond bezochten Corien & ik het Mauritshuis om de tentoonstelling "Rubens & Brueghel Samen" te bekijken. Via het museum van Corien waren wij in de gelegenheid om dat buiten de officiële openingstijden te doen. Het is maar een kleine tentoonstelling, maar hij is zeer de moeite waard. Peter Paul Rubens (1577-1640) en zijn Antwerpse stad- en tijdgenoot Jan Brueghel de Oude (1568-1625) zijn heel verschillend. Toch hebben ze samen zo’n 25 werken gemaakt. Op de tentoonstelling zijn er twaalf te zien aangevuld met twaalf schilderijen die Rubens en Breughel elk samen maakten met de schilders Frans Snijders en Hendrick de Clerk.
Gezamenlijk werken aan een doek was heel gebruikelijk in het 17de-eeuwse Vlaanderen. Je kunt aan de resultaten zien dat de beide meesters plezier hadden in de artistieke uitdaging die de samenwerking bood. Ze blijven herkenbaar in de schilderijen. Het doek ‘Pan en Syrinx’ is misschien wel de mooiste. Tussen hoge rietstengels belaagt de god Pan de waternimf Syrinx. Op het moment dat hij haar denkt te hebben, verandert ze in riet. De herdersgod houdt alleen de rietstengels nog vast waar hij later als troost de panfluit uit zal snijden.

 Het aards paradijs met de zondeval van Adam en Eva.

Ook “Het aards paradijs met de zondeval van Adam en Eva” is een heerlijk kijkschilderij. Het is gebruikt voor de affiches waar voor Corien staat. Het doek heeft veel diepte en is natuurgetrouw tot in alle details. Brueghel was erg goed in het weergeven van flora en fauna en heeft zich uitgeleefd in de weergave van een ongerepte weelde van bomen, planten en bloeiende bloemen, dieren, vogels en vissen. In dit genre was hij niet te verslaan.

De tentoonstelling “Rubens & Brueghel Samen” is nog tot 28 januari 2007 te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

Geen opmerkingen: