maandag 8 september 2008

Uit de achtertuin van Delft

Delft – Zaterdag bezochten we de jaarlijkse streekmarkt op de Boterburg. Het assortiment streekproducten is elk jaar hetzelfde. Tomaten, paprika’s, druiven, honing, bier, wijn, brood en gebak, jam, mosterd en kaas. Het zijn allemaal producten uit de ‘achtertuin’ van Delft. De markt vierde gisteren zijn vierde editie. Het is een initiatief van de Stichting De Witte Roos die duurzaamheid wil bevorderen in ons dagelijks leven.

Tomaten en paprika’s in alle maten, soorten en kleuren.

Duurzaamheid betekent niet alleen nu en hier een balans aanbrengen in de ecologische, de sociale en de economische belangen. Dat duurzaamheid verder gaat werd zaterdag duidelijk op de streekmarkt. Er was dit jaar een nieuw duurzaam streekproduct toegevoegd aan het toch al uitgebreide assortiment. Uitvaartbedrijf De Regenboog uit Schipluiden stond op de markt met een doodskist die is gemaakt van wilgenhout uit Midden-Delfland. Op de markt toonden zij een robuuste kist waarvan zelfs de handvatten zijn gemaakt van wilgenhout. Ze hadden een kist geplaatst in de stand van de paprika’s en tomaten.

Robuuste kist van wilgenhout.

Daar werd de doodskist door een lokale kunstenaar versierd met tomaten en paprika’s in allerlei soorten en maten. Terwijl we de paprika’s proefden, bekeken we de opvallende kist. Mededirecteur John van Kleef van De Regenboog stond er naast. Hij vertelde me dat het hout dat voor de kisten wordt gebruikt allemaal afkomstig is van de wilgenknot. Vrijwilligers knotten in hun vrije tijd de wilgen in het gebied van Midden-Delfland. Tot voor kort werd met dat hout niets gedaan. Hij legt uit dat de mensen steeds meer op zoek zijn naar natuurproducten en dat zo het idee ontstond om het hout van de wilgenknot te gebruiken voor doodskisten. Hij legt zijn hand op de doodskist en zegt:“Voor deze kist is geen boom gekapt. Dat hout was er al.”

Het ezeltje van Jezus had een veulen.

Het is zonder enige twijfel het opmerkelijkste artikel op de streekmarkt. Na dit unieke streekproduct gaan we verder naar de stand van een bijbelkring. Zij hebben het ezeltje van Jezus meegenomen. Het dier geniet van wat hooi, terwijl haar veulen onder belangstelling van de marktbezoekers wat melk probeert te scoren. Er is echt van alles te zien. Helaas hebben we geen tijd om de kookshow Ready Steady Cook bij te wonen. Ik had de chef-koks wel eens aan de slag willen zien gaan met de streekproducten.

Geen opmerkingen: