zaterdag 20 september 2008

Livraria Lello & Irmão

Porto – De binnenstad van Porto kent niet alleen brede boulevards, maar ook kleine straatjes en pleintjes met nostalgische winkeltjes. Een van die oude zaakjes is de boekwinkel Livraria Lello & Irmão.

Het neogotische gebouw dateert volgens een bordje voor de zaak echter van 1906.

Deze winkel kent een oude geschiedenis. In 1881 werd de Sociedade José Pinto Sousa Lello & Irmão opgericht. In 1919 werd die naam veranderd in Livraria Lello & Irmão. Het neogotische gebouw dateert volgens een bordje voor de zaak echter van 1906. Het is nogal een gegoochel met jaartallen en mij werd ook niet helemaal duidelijk wat de sociëteit ooit inhield. Op reis in het buitenland kan ik altijd moeilijk een boekwinkel voorbij lopen. Corien & ik hebben iets met boeken. In Portugal is er minder reden om een boekwinkel binnen te lopen want wij zijn de landstaal niet machtig. Ik ben al blij dat ik hier de menu- en de wijnkaart begrijp.

 Het gebouw bevat namelijk een van de vroegste betonnen trappen.

Toch bezochten we Livraria Lello & Irmão. Het gebouw bevat namelijk een van de vroegste betonnen trappen. De trap naar de eerste verdieping splitst zich halverwege in twee trappen. Vanaf de bouw in 1906 is de karakteristieke trap rood geverfd. De winkelier kijkt er niet van op als twee toeristen zijn boekenzaak binnen komen en geen enkele aandacht voor zijn boeken hebben.

 De winkelier kijkt er niet van op als er twee toeristen zijn boekenzaak binnen komen en geen enkele aandacht voor zijn boeken hebben.

Wij bewonderden uitvoerig de trap en de glas-in-loodramen op de eerste verdieping. Ook het feit dat we uitvoerig foto’s maken van het interieur bevreemdt niemand. Net zoals een pastoor niet vreemd opkijkt als toeristen de kerk zowel binnen en buiten aan alle kanten fotograferen, kijkt ook deze winkelier nergens van op.

Geen opmerkingen: