zaterdag 6 september 2008

Paringswiel

Delft – Wilde dieren zijn er in alle soorten en maten en je kunt ze op je gemak bestuderen in onze nationale (dieren)parken. Je moet er wel even voor op reis, maar dan zie je ook de wonderlijkste schepsels. Soms zijn wilde dieren ook heel dichtbij. Corien vond gistermiddag in onze tuin deze twee libellen.

Corien fotografeert de parende libellen.

Ik weet niet wat voor soort het precies is. Er komen in de wereld namelijk ruim 5000 soorten van deze insectenorde voor. Natuurlijk leven de meeste in de warmere gebieden, maar in ons land zijn toch ook nog zo’n 70 soorten actief. Het enige dat ik dan ook zeker weet is dat het libellen zijn.

Dit heet een paringswiel.

Deze twee betrapte onze fotograaf tijdens een paringssessie. De rijk geaderde vleugels wijd uitgespreid zaten ze doodstil aan elkaar vast. Soms bewoog de wind het stel een beetje op en neer. Dat was de enige beweging. Het mannetje heeft het vrouwtje met zijn achterlijfaanhangsel vast achter de kop. Ze vormen de twee insecten een zogenaamd paringswiel doordat de onderlijven bijeen zijn gebracht. Het vrouwtje neemt het sperma – dat het mannetje van tevoren heeft overgebracht naar zijn secundaire geslachtsorgaan – van het mannetje over. De bevruchting vindt overigens pas plaats na de eiafzet. Deze manier van paren is uniek voor libellen. Copulatie kan niet alleen zoals hier in rust plaatsvinden, maar ook in de vlucht. De lengte van de paring is bovendien zeer variabel, van enkele seconden tot meerdere uren. In de dierentuin vind je dit soort informatie op een bordje voor de kooi. Thuis moet je het even opzoeken op internet, maar dan weet je ook wat twee libellen in je tuin doet.

Geen opmerkingen: