woensdag 10 september 2008

De contente peuter


Delft – Kinderen zijn in aanleg erg behulpzaam. Alleen weten ze dat zelf niet. De drang om mee te helpen, komt ook wellicht eerder voor uit de behoefde om op een volwassene te gelijken, dan om die te assisteren. Kleine kinderen doen mama & papa of oma & opa graag na. In de peutertijd spelen ze graag met serviesgoed in een keuken die op schaal is nagemaakt met potten en pannen en andere keukengerei ook al op schaal. Er komt een leeftijd dat helpen in de keuken niet meer natuurlijk gaat. Dan wordt enige ouderlijke drang noodzakelijk. Ook die fase gaat weer voorbij.

Abel wil ook wel een fles in de glasbak laten glijden.

Sinds Abel tussen de ‘groten’ rondscharrelt doet hij graag met ze mee. Hij mag dan de kleinste zijn, hij wil graag zijn steentje bijdragen. Afgelopen zaterdag liep hij met oma mee naar de glasbak. De lege wijnflessen moesten naar hun laatste rustplaats worden begeleid. Aangekomen bij de glasbak stond het tweetal stil. De flessen tussen hen in.

Nog net iets te klein.

“Wil jij het doen?” vroeg oma Corien aan kleinzoon Abel.
Abel antwoordde niet, maar strekte direct zijn handjes uit naar een fles. Hij had zojuist gezien hoe oma een lege fles in de bak had laten glijden. Dat maakte een verrukkelijk rinkelend geluid. Dat wilde de kleine man ook wel eens doen. Oma gaf hem een fles en behoefde hem niet uit te leggen wat hij ermee moest doen.
Helaas moest oma toch nog even helpen. Toen de fles even later met een rinkelend geluid tussen de andere flessen belandde, was Abel toch zeer content. Tevreden liepen oma en kleinzoon terug naar huis.

Geen opmerkingen: