vrijdag 19 september 2008

Sardines en kabeljauw

Porto – De inwoners van Porto zijn dol op lekker eten. Ze nemen er dan ook alle tijd voor. Het heeft bijna het karakter van een cultus. De kwaliteit van het restaurant moet je dan ook niet afmeten naar de inrichting, maar naar het aantal Portugezen dat er zit te eten. Voor een visliefhebber zoals ik ben, is het een waar smulparadijs. Mijn eerste maaltijd hier was sardinhas assadas (gegrilde sardines) met gekookte aardappelen, gegrilde paprika’s en een gemengde salade. We hadden er ook nog een schaaltje broa de milho (maisbrood) bij gekregen.

Sardines zijn hier vers.

Het Amerikaanse echtpaar dat aan een tafeltje na ons zat (ze aten rijst met zeevruchten) complimenteerde me bij het zien van mijn maaltijd meteen met mijn keus. “Wij aten het tussen de middag. Het is verrukkelijk”, vertelden ze enthousiast. De rest van de avond bleven we wetenswaardigheden over onze maaltijden uitwisselen. Gisteren koos ik voor de nationale vis: bacalhau. Dat is gedroogde kabeljauw. In ons land noemt men het stokvis. De vis moet eerst dagen in water weken voordat hij kan worden bereid. Je ziet het op verschillende manieren terug op het menu.

Corien bekijkt de stokvis in de winkel.

Ik at grelhado. Dat is gegrilde bacalhau. Je kunt het ook gekookt (cozido) of gebakken (no forno) eten. Heel populair zijn ook de gefrituurde stokvisballetjes (bolinhos de bacalhau). Het smaakt allemaal zo lekker omdat het zo vers is. De sardines die je ’s avonds eten, zwommen ’s morgens nog.
Wijnliefhebbers komen ook volop aan hun trekken. Portugal is een van de grootste wijnproducenten ter wereld. Bovendien is wijn goedkoop gebleven. Voor een fles wijn van een echt goed wijnjaar betaal je in een restaurant zo’n acht euro. Geen wonder dat de Portugezen ook zo hoog scoren als het om wijnconsumptie gaat.

Geen opmerkingen: