donderdag 11 september 2008

Sint Hieronimus Poort


Delft – De schilder Pieter de Hooch werd geboren in Rotterdam, maar begon zijn loopbaan in de kunst in Delft. Hij woonde hier van 1655 tot 1660 op Oude Delft 161. De poort tussen Oude Delft 159 en 161 gaf ooit toegang tot het Hieronymus klooster. Het pand Oude Delft 161 behoort nu tot het gebouwencomplex van het Hoogheemraadschap Delfland, maar deed tot 1985 nog dienst als Openbare Bibliotheek. Er is dus door de jaren heen nogal wat gebeurd met het pand. Toch is het poortje dat ooit toegang gaf tot het klooster redelijk goed bewaard gebleven.

Sint Hieronimus Poort Oude delft 161.

Klik op de foto en bekijk het schilderij.Klik op de foto en bekijk het schilderij.Op een aantal schilderijen van De Hooch meen ik het terug te zien. De tijdgenoot van Vermeer schilderde veel interieurs waarin hij met openstaande deuren en ramen op een knappe manier perspectief creëerde. Daarbij gebruikte hij ook dit poortje.
Op de rechter foto is het poortje gebruikt in een schilderij van een gezelschap op een binnenplaats. Er zit een kind in het poortje. Op de linker foto in dat van een moeder en kind. Nu staat er een dienstmeid in het poortje. In beide gevallen gebruikte hij het voor hem zo bekende poortje naast zijn huis om het perspectief te versterken. Klik maar op de plaatjes en bekijk het gehele schilderij. De schilderijen tonen volgens mij bovendien aan dat het niet mogelijk is de plekjes op de schilderijen van De Hooch terug te vinden in de Prinsenstad. Hij gebruikte details steeds opnieuw.

Geen opmerkingen: