maandag 10 december 2007

Zoo doen ze dat


Antwerpen – Tijdens mijn recente verjaardagsparty in het Helmondse café Zeezicht kreeg ik niet alleen heel veel goede wensen, maar ook heel veel leuke en lekkere cadeaus. Daarover berichtte ik al eerder. Ik kreeg op die dag van mijn kinderen Sander & Saskia en Bob en Saskia als cadeau een dagje uit met onze hele club. De bestemming van het dagje dat zij Corien en mij boden bleef toen nog geheim. Het feestelijke dagje uit zou plaats vinden op 8 december. De kleinkinderen waren wel op de hoogte, maar bewaarden het geheim al net zo goed als hun ouders.

Ontvangen door een olifant.

Op zaterdagmorgen jl. vertrokken we met z’n allen uit Stiphout in de auto van Bob & Saskia. Sander & Saskia waren met hun kinderschaar ook onderweg. We zouden hen treffen op de eindbestemming. Al snel werd duidelijk dat we richting België cruisten en daarna werd het al rap duidelijk dat de eindbestemming in Antwerpen lag. Maar er is veel te doen in de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Pas toen Bob, rijdend op de ringweg van de grote Belgische havenstad, zei dat we achter het centraal Station moesten zijn, wisten we dat de dierentuin van Antwerpen ons reisdoel was.

Koffie in de spiegelzaal.

Daar troffen de club uit Veldhoven voor de poort van een van de beroemdste en oudste dierentuinen van Europa. Dat de tuin een respectabele leeftijd heeft, wordt meteen duidelijk door de ligging. Bij de oprichting in de 19de eeuw lag ‘de Zoo’, zoals ze hier zeggen, net buiten de stad. Nu is het een oase van rust in het hartje van de stad.

De spiegels zijn leuk voor iedereen.

Het werd na binnenkomst meteen duidelijk dat in de Antwerpse dierentuin het jaar 2007 ‘het jaar van de olifant’ is. Er stond een olifant klaar om samen met ons op de foto te gaan. Eerder dit jaar logeerde in de Zoo van Antwerpen de Aziatische mannetjesolifant Alexander. Het dier kwam hier in het kader van het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde Aziatische diersoort. Hij heeft de Belgische olifantvrouwtjes een tijdje ‘gezelschap gehouden’. In Antwerpen duimen ze nu voor jonge olifantjes.

Het jaar van de olifant.

Na een eerste wandeling langs de dieren in dit prachtig aangelegde park werd het tijd voor een kopje koffie in de spiegelzaal van de dierentuin. Niet alleen op de tafel, maar ook langs de wanden zijn hier spiegels aangebracht. Dat was vooral voor de kinderen erg leuk. Daarna trokken we verder het park in. Er zijn, las ik in de folder, 950 soorten en meer dan 5000 dieren te bewonderen. De dieren zijn veelal ondergebracht in heel karakteristieke gebouwen. De pinguïns troffen we aan in Vriesland en de olifanten en giraffen in een unieke Egyptische tempel. Na het bezoek aan de dierentuin besloten we de dag met een drankje in een brasserie in het hart van Antwerpen en later een gezamenlijke maaltijd in Veldhoven.

Geen opmerkingen: