vrijdag 21 december 2007

De geur van kerstkaas


Delft – Het is in ons land niet zo gebruikelijk om na de maaltijd een kaasplankje op tafel te zetten met een flesje port. Dan moet het toch al gauw een feestelijke maaltijd zijn. In Engeland gebeurt dat sneller. Niet meer zo vaak als vroeger, maar veel vrienden van ons hebben toch nog de goede gewoonte om – zeker op zondag – na de maaltijd een plankje met diverse kazen te presenteren. Het zijn niet alleen Engelse kazen, maar ook onze Nederlandse Gouda en Edammer zijn heel populair in Groot-Brittannië. Zelf prefereer ik de Engelse kazen en mijn voorkeur gaat uit naar de Blue Stilton (Witte is er ook).

Blue Stilton.

Zodra ik in Engeland de gelegenheid heb, geniet ik van zo’n heerlijk plankje met kaas. Het is een uitgelezen kans weer eens een heerlijk stukje Stilton te proeven. Met Kerstmis zie je de kaas ook in ons land steeds vaker bij de kaasboer gedrenkt in port. Stilton is hier dan ook echte kerstkaas. Stilton is niet zomaar blauwader kaas. De kaas moet aan allerlei voorwaarden voldoen om die naam te mogen dragen. Er is ook een club van kaasmakers die dat in de gaten houdt. Het is The Stilton Cheese Makers Association (SCMA). Deze club moedigt via aller reclamecampagnes de mensen aan om toch vooral deze blauwader kaas te eten. Kenners onder jullie weten dat de kaas niet alleen een heel specifieke smaak heeft, maar ook een niet te missen geur.

 Eau de Stilton is gelanceerd in het kader van de reclamecampagne Stick on the Stilton.

Hoe rijper de kaas hoe specifieker de geur. De geur hoort onmiskenbaar bij het genoegen van de kaas, maar je kunt er ook te ver in gaan. De SCMA heeft nu parfum op de markt gebracht met de illustere naam Eau de Stilton. Het parfum recreëert volgens de makers de geur van Blue Stilton. Ik heb het in ons land nog niet in de parfumerie gezien en ik voorspel het ook geen lang leven. Wie wil er nu naar kaas ruiken?

Geen opmerkingen: