dinsdag 4 december 2007

Sinterklaas is vet


Stiphout – Stiphout is reeds sinds 1968 een wijk van Helmond, maar is ondanks dat nog steeds het dorp dat bekend is om de elk jaar terugkerende feestelijke hoogtepunten. Het dorp is zelfs Europees bekend om zijn jaarlijks op de eerste dinsdag na de Ronde van Frankrijk gehouden wielerwedstrijd waaraan veel toprenners uit de Ronde deelnemen.

Sint Nicolaas met mini-paardje.FOTO:SASKIA

Maar er gebeurt meer op het parcours dat Stiphout zo beroemd heeft gemaakt in Europa. Het is het enige dorp in Nederland en wijde omtrek waar de goedheiligman nog zelf als koetsier op de bok van een kleine ‘koets’ wordt binnengehaald. Vanuit zijn residentie in het centrum van Helmond, waar de hij nu al voor het derde jaar logeert, rijdt Sinterklaas het gezellige dorpje binnen.

De Vooruitgang is niet te stuiten in Stiphout.FOTO:SASKIA

Traditiegetrouw wordt de Sint begeleid door de lokale fanfare die naar de toepasselijke naam ‘De Vooruitgang’ luistert. Want wat je ook over mijn dorp mag zeggen, hier houdt niemand ‘De Vooruitgang’ tegen. Drie van mijn dochters blazen hier normaal altijd stevig hun partijtje in mee. Deze keer was dat alleen Maartje. Dochter Jolijn kon het optreden dit keer niet in haar drukke agenda plannen en dochter Marlotte gaf deze middag de voorkeur aan haar verzorgpaard Wilco.

Marlotte op Wilco.FOTO:SASKIA

Ons fraaie dorp heeft namelijk ook een ruiterij: de Sint Trudoruiters. Marlotte is daarvan lid. De Sint Trudoruiters zorgen elk jaar voor het escorte van de Spaanse kindervriend en dus reed Marlotte op Wilco mee in de stoet. Ook Els had een rol in deze vrolijke optocht.

Els liep ook mee.FOTO:SASKIA

De witte reus Americo was ingeruild voor een klein formaat paardje. Americo was niet de enige die was achtergebleven in het Helmondse kasteel. Ook ‘coole Piet’ was in het kasteel achtergebleven. Dat heeft volgens mij alles te maken met de eerder dit jaar in Sints Helmondse residentie gelanceerde CD ‘Het Kasteel van Sinterklaas’ van het Helmondse popkoor Kolok. Ik heb van diverse pieten vernomen dat je op de klanken van een lied als ‘Sinterklaas is vet’ domweg niet stil kunt blijven staan. Daar gaat ieder van swingen.

Een bijdrage van Ad

Geen opmerkingen: