dinsdag 4 december 2007

Kolok viert Sinterklaasfeest


Helmond – Het Kasteel van Sinterklaas in Helmond is inmiddels een landelijk fenomeen geworden. Het aantal bezoekers aan het Kasteel van Sinterklaas komt dit jaar boven de 25.000 bezoekers uit. Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft de goedheiligman uit Spanje tijdens zijn verblijf in Nederland zijn intrek genomen in het Helmondse kasteel. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar ik weet van dichtbij dat dit geweldige succes alleen mogelijk is dankzij de geweldige inspanning van ruim vierhonderd vrijwilligers. Ik hoorde van Monique, die als een van die vrijwilligers ontzettende veel tijd en energie in het project steekt, dat de mensen van heinde en verre naar Helmond komen. ’s Morgens staan er voor acht uur al mensen in de rij voor een kaartje.

Zwarte Piete dirigeert Kolok.

De voorbereidingen voor volgend jaar zijn al begonnen, heb ik uit welingelichte bron vernomen. In het kasteel van Sinterklaas ontmoeten de kinderen alle pieten en natuurlijk ook Sinterklaas. Ook Americo, het paard van de sint, logeert hier natuurlijk. De bezoekers mogen echt overal kijken. Heel leuk zijn de inpakafdeling en de keuken van de Sint waar de pepernoten en andere lekkernijen worden gemaakt. Het begint al op het plein buiten het kasteel. Daar zie je de eerste Pieten bezig.
Ik vond het dan ook heel erg leuk dat ons popkoor Kolok dit jaar de fraaie Helmondse residentie van de Spaanse kindervriend in het zonnetje mocht zetten met een werkelijk heel mooi geworden CD met sinterklaasliedjes. Het koor was aanwezig tijdens de overhandiging door burgemeester Fons Jacobs van de sleutel van het kasteel aan de bisschop van Myra. We zongen daar de titeltrack van onze cd ‘Het kasteel van Sinterklaas’.

Ook tijdens de heilige mis met de bisschop van Myra was Kolokaanwezig om het geheel op te luisteren met zang.

Ons koor was ook aanwezig tijdens de Sinterklaasmis in de Helmondse Sint Lambertuskerk. Honderden kinderen vierden daar de het feest van Sinterklaas. Dat is ook al zo’n geweldige Helmondse traditie. Het is een van de weinige keren dat de kerk van de voorste tot de achterste rij is gevuld. De viering werd behalve door Kolok ook opgeluisterd door een optreden van het kinderkoor Kunstkwartier. Ik weet niet of het voor de kinderen geldt, maar zelf genoot ik ook erg van het prachtige Robustelly kerkorgel bespeeld door de vaste organist van de kerk Jan van de Laar. Er waren zeker wel vijftig Pieten aanwezig en je kon zien dat de heilige Sint Nicolaas zich in een kerk nog het meeste thuis voelt.
Een bijdrage van Ad

Geen opmerkingen: