maandag 17 december 2007

Misbruik verboden


Honselersdijk – Zaterdag bezochten we de katholieke kerk van Honselersdijk. Daar sloot men het eeuwfeest van de parochie af met een reusachtige tentoonstelling kerststallen. Voor de tentoonstelling was een beroep gedaan op de 57-jarige Barbara, een fysiotherapeute uit Pijnacker. Zij is de trotste eigenaresse van een verzameling kerststallen uit heel de wereld. Er waren ook bijzondere kerststallen van bewoners van dit tuinbouwdorp in de gemeente Westland te zien. Er stonden 150 exemplaren uit alle continenten van de wereld in de feestvierende kerk.

 Gemaakt door de kinderen van de katholieke kerk van Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad in Honselersdijk.

Bij elke kerststal was te lezen waar het christelijke tafereeltje vandaan kwam. Er stond ook te lezen dat fotograferen verboden was. “Dat is om misbruik te voorkomen”, vertelde een lid van het organiserende comité, “Barbara is bang dat men foto’s maakt om kerstkaarten van te maken”, lichtte hij toe. “We maken alleen een uitzondering voor de pers”.
We zagen op de expositie dat er veel variatie is in het thema: een Italiaanse van wit keramiek, een exemplaar van Dick Bruna, een spuuglelijk plastic geval uit Nederland met een watervalletje en houtsnijwerk uit Oostenrijk en Spanje. Bijna niets kwam uit de fabriek en was zelf vervaardigd.

15 jaar geleden gemaakt door broeder Azarias van de priesters van het Heilig Hart uit Cadier en Keer in Limburg.

Opmerkelijk was de stal die was gemaakt door de kinderen van de kindernevendienst. Hij stond wat apart voor in de kerk, maar er was zeker net zoveel devotie ingestopt als het exemplaar van pastoor Steenvoorden dat elk jaar met kerst in het parochiecentrum van de St. Adrianusparochie in Naaldwijk staat. Die laatste stal is ruim 15 jaar geleden gemaakt door broeder Azarias van de priesters van het Heilig Hart, huize St. Gerlach in Cadier en Keer in Limburg. De tentoonstelling in de katholieke kerk van Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad in Honselersdijk was gisteren voor het laatst gezien. Je zult dus je eigen kerststal te voorschijn moeten halen om van dit kersttafereeltje te genieten.

Geen opmerkingen: