woensdag 12 december 2007

Lichtjesavond Delft


Delft – Om van de kerstsfeer te genieten behoef je beslist niet naar een Duitse of Engelse kerstmarkt te reizen. De Delftse Lichtjesavond is beslist uniek. Onze historierijke en gastvrije stad werd gisteravond op de traditionele Lichtjesavond met zang, kerstmarkten en allerlei optredens weer helemaal ondergedompeld in kerstsfeer. Het was bovendien een heerlijke heldere avond met lekker slenterweer. Vanaf vier uur ’s middags stonden al een groot aantal kramen klaar met allerlei leuk kerstspul en lekkernijen.
De lichtjes in de boom branden weer.

Ik haalde Corien om vijf uur uit haar werk om daarna direct samen onder te duiken in onze feestelijke kerststad. Het pas heropende Vermeercentrum stond als eerste punt op onze agenda. We ontmoetten er veel bekenden met wie we bij een heerlijk glas Glühwein gezellig babbelden over de prachtig ingerichte tentoonstelling. Het hoogtepunt van de Lichtjesavond is natuurlijk het onsteken van de lichtjes in de reusachtige kerstboom op de Markt. Vanaf halfzeven stroomde de Markt, terwijl de Koninklijke Harmonie Kapel Delft vrolijke en makkelijk mee te zingen kerstliedjes speelde, vol met grote en kleine mensen.
Aan tafel met Prins Willem van Oranje.

Even voor zeven uur kwamen ruim 100 fakkellopers aan bij de boom op de Markt. Zij zorgden al meteen voor een feeërieke verlichting rondom de kerstboom. Na een korte toespraak door de Delftse burgervader gingen precies om zeven uur de lichtjes in de boom aan. Daarna kreeg iedereen van de Delftse kerstman een oliebol. Er werden door hem – met behulp van Dirk Wijtman en André de Jong, eigenaren van café-restaurant ’tRaedthuys – 10.000 oliebollen uitgedeeld. Deze lekkernijen waren eerder al gebakken door vmbo-leerlingen van het Grotius College.
Sfeervolle verlichting overal in de stad.

Natuurlijk wandelden Corien & ik ook even naar Chocolaterie De Lelie aan de Voorstraat. Eigenaar Sjaak deelde daar ook dit jaar samen met zijn medewerkers weer chocolademelk met slagroom uit. En ook dit jaar was het weer verrukkelijk. Natuurlijk brachten we ook een bezoek aan museum Het Prinsenhof om daar aan tafel te gaan met Prins Willem van Oranje. We kregen daar een ‘amuse’, een kijkje in de keuken van Oranje. We genoten er ook van oude en nieuwe tafelmuziek door het gezelschap Zimbello. Het werd ons glashelder dat een paleisbanket aan het hof van Willem erg uitgebreid was. Voor het muzikale dessert gingen we daarna naar de Waalse kerk. Daarna togen we opnieuw de stad in, naar de traditionele kerstmarkt langs de grachten en in de straten van de binnenstad. Het was er heel gezellig, net als op de ook dit jaar weer grotere schaatsbaan op de Beestenmarkt.

Heb jij ook de lichtjesavond in Delft bezocht dit jaar? Help dan Marieken en geef je mening op www.thesistools.com/delft.
Het resultaat wordt gebruikt voor het afstudeerproject op de TU Delft van Marieken

Geen opmerkingen: