zaterdag 30 januari 2010

Maak ons deelgenoot

Delft – Ben je getrouwd? Als het antwoord ja is, bezit je ongetwijfeld een fotoboek van de dag. Dat is net zo vanzelfsprekend als een bruidsboeket. Een foto van het bruidspaar. Een foto van de ouders van de bruid, eentje van de ouders van de bruidegom, eentje van de beide ouders met het bruidpaar tussen hen in. En natuurlijk de groepsfoto van alle gasten. De meeste van deze boeken eindigen in een doos. Ze staan te verstoffen in een kast of op zolder. Ze worden vaak pas na jaren weer interessant. Pas als de meeste gasten en familieleden niet meer onder ons zijn, komen de fotoboeken weer te voorschijn. Dat is mooi want er is veel te zien op een dergelijke foto. Je kunt aan het bruidspaar hieronder zien dat ze in de oorlog zijn getrouwd. De foto is genomen in Londen.

De moeder van de bruid haakte de bruidsjurk en de jurkjes van de meisjes. Dat is nog een toewijding.

De financiële situatie liet niet toe dat er mooie jurken en pakken werden gekocht. Gelukkig kon de moeder van de bruid goed haken. Ze haakte een bruidsjurk voor haar dochter en jurkjes voor de bruidsmeisjes. Het bruidspaar kijkt vrolijk en gelukkig naar de camera. Omdat ik het bruidspaar ken, weet ik hoe het hun verder verging. Ze bleven gelukkig en bij elkaar.
Of dat ook geldt voor het bruidpaar op de tweede foto weet ik niet. Ik zag de foto in een museum. Het bruidspaar kijkt strak en wat afwachtend naar de camera. De ouders zitten aan weerszijde. Opvallend is dat de overige gasten allemaal verschillende kanten op kijken.

Niet iedereen kijkt naar het vogeltje.

Sommigen kijk strak naar rechts, andere zoeken met hun ogen de fotograaf. Het doet me denken aan de groepsfoto’s die wij maken op familiedagen. Als er meerdere fotografen voor de groep staan, weet je niet goed waar je moet kijken. Dat zal hier op het platteland van Engeland - ruim voor de oorlog – niet het geval zijn. Ik denk dat op het moment van de opname een ober een blad met glazen liet vallen. De geschrokken gasten kijken plots de andere kant op. Opnieuw een foto maken was in dat tijdsgewricht niet altijd mogelijk. Zo heeft elke foto zijn verhaal.
Heb jij ook een foto van je bruiloft met een verhaal? Mail hem naar ODD en maak ons deelgenoot.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben ook erg dol op oude foto's. Ik heb er zelf geen, maar had er graag nog een aantal gezien. Heb je nog meer?

Wilhelmina D.