maandag 31 mei 2010

Je wordt tien jaar jonger


Marmaris – Een modderbad is goed voor je huid. Dat wordt hier in Marmaris met grote stelligheid beweerd. Niet alleen door de organisatoren die tripjes naar de modderbaden aanbieden. Iedereen in het restaurant is die mening toegedaan. Veel mensen hebben al eens modderbad gehad. Sommige komen hier al jaren en doen het elk jaar. Overigens zijn al die verhalen nauwelijks reclame voor het modderbad. De mensen die reeds een of meerdere modderbaden achter de rug hebben, zijn er niet mooier of jonger door geworden. Hier in deze streek van Turkije heb je de mogelijkheid om een modderbad te nemen en aansluitend een zwavelbad.


Turkse mannen en vrouwen zie je er niet. Ze kunnen er bij wijze van spreken op de fiets naar toe, maar nemen de moeite niet. De mensen die er wel zijn, komen vanuit West-Europa. Ze zitten enkele uren in het vliegtuig en ondernemen daarna nog een lange taxirit om de kracht van het modderbad te ontdekken. Ergens klopt er iets niet. Als het zo goed voor je was zouden de lokale vrouwen toch ook in de modder moet rollen. Maar varkens liggen ook graag in de modder en die hebben een mooi roze huidje. Misschien dat die waarneming tot aanbeveling kan strekken om een modderbad te nemen. Hoe het ook zij, Corien gaat geen enkele uitdaging uit de weg.


Zij nam afgelopen zaterdag een modderbad. Ze was daarin overigens niet alleen. Ik zag Nederlanders en Engelsen in de modder. Ik deed niet mee. Iemand moet toch de foto’s maken, nietwaar. Nadat zij met modder was bedekt, moest ze in de zon opdrogen. Zonder te praten of te lachen, wachten tot de modder hard en droog is geworden. Als je die fase hebt bereikt, spoel je het onder de douche weer allemaal van je af en zie je er weer net zo uit als toen je begon. Dan volgt het zwavelbad. Voordat je daarin mag, wordt je door een strenge jongeman in een matrozenpakje met een brandslang van de laatste modderspetters ontdaan. Ze willen geen modder in het zwavelbad.


Zwavel heeft een nogal specifieke geur. Rotte eieren komen nog het dichts in de buurt. Maar het is voor een goed doel (je wordt er tien jaar jonger door) en een kniesoor die er daar op let. Na het zwavelbad mag je weer onder de douche. In het restaurant komen we een mevrouw tegen met een rollator. Met moeite neemt ze plaats in een stoel bij het raam. Ze knikt naar Corien en zegt: “Bij mij was de zwavellucht na twee dagen wel uit mijn poriën verdwenen”. Het is bedoeld als geruststelling, maar de rollator toont aan dat de belofte uit de folder dat je tien jaar jonger wordt door de baden kennelijk niet altijd werkt.

1 opmerking:

Anoniem zei

haha, de kritische lezing valt moeilijk te verbergen. Heeft tante Corien er wel van genoten? gr Jolijn