vrijdag 14 mei 2010

Golden Tenloop is topspektakel


Delft – Het was op gisteren op Hemelvaartsdag niet erg warm. Het was bijna de hele dag droog, maar de temperatuur kwam niet boven de 12 graden. Samengevat dus een frisse dag. Dat kwam goed uit want het jaarlijks terugkerend sportevenement Golden Tenloop vond weer plaats. Het was perfect weer om tien kilometer hard te lopen door Delft. Het evenement is populair bij hardlopers uit heel ons land. Ik sprak lopers uit Limburg en Groningen. Het topspektakel mag zich verheugen in een nog immer groeiende populariteit. Ik schat dat voor deze 23ste editie van de loop ongeveer 3000 vrouwen en mannen aan de start verschenen op de Burgwal.


Het is een feest om heerlijk sportief bezig te zijn tegen de achtergrond van onze historische stad. Langs de route is ook van alles te doen. In een gemoedelijke en gezellige sfeer kan er van alles worden gegeten en gedronken. Op tal van plekken langs de route en elders in de Prinsenstad is muziek. De loop wordt zoals elk jaar weer voortreffelijk georganiseerd door atletiekvereniging ‘De Koplopers’. Ook dit jaar ging een deel van het inschrijfgeld naar een goed doel. Dit jaar was dat het Hospice Delft, waar oudere bewoners in een huiselijke omgeving en omringt door excellente zorg hun laatste levensfase kunnen doorbrengen.


Die laatste levensfase is voor iedereen heel verschillend. Ik zag gisteren toch ook weer enkele mensen langs rennen die ondanks hun leeftijd nog steeds actief kunnen zijn op een sportieve manier. Ik zag deelnemers die de grens van zeventig jaar al ruim waren gepasseerd. Dat is ook het opmerkelijke van deze loop. Het is een evenement voor jong en oud. Er is een jeugdloop over 1 km. Er wordt gelopen over 2 ½, 5 en 10 kilometer. Je kunt meedoen als recreant, of namens een bedrijf, maar je kunt natuurlijk ook aan de wedstrijd deelnemen. Voor ons kijkers is het heel om bekenden, maar ook onbekende aan te moedigen.

Geen opmerkingen: