donderdag 27 mei 2010

De charme van het kasteel


Marmaris – Het is nog niet zo druk in Marmaris. Althans dat vinden ze hier zelf. Er wonen ongeveer 31.000 mensen in de Turkse badplaats. In de zomermaanden vertienvoudigt dat aantal zegt onze gids. Ik begrijp dat niet zo heel goed. Deze week was elke dag 27 á 28 graden. In de zomermaanden zit je ruim boven de dertig. Soms zelfs boven de veertig graden. Dat zijn dan juist de maanden dat het zo druk is. Maar goed niet iedereen kan kiezen. Volgens de mensen die hier vaker komen is dat ook wel de charme van het stadje.


De bedrijvige sfeer rond cafés, restaurants, discotheken en winkels bepalen voor veel mensen juist de charme van dit plaatsje. En natuurlijk de jachthaven, de grootste van Turkije. Vroeger en dan bedoel ik de jaren tachtig, voordat het massatoerisme op gang kwam, was Marmaris de verzamelplaats van de Turkse jetset. Als een beroemde Turkse zanger of filmster wilde tegenkomen, moest je hier naar toe. Het was het ‘Turkse Cannes’. Nu is het het ‘Turkse Zandvoort”, maar dan veel warmer.


Op reis gaan wij ook altijd op zoek naar wat historie van onze tijdelijke verblijfplaats. Daarom gingen we dinsdag op zoek naar een historisch gebouw. Die zijn er namelijk ook. Achter de haven zijn de resten van een slot, het kasteel van Marmaris, nu een museum. Je hebt er vanaf de kasteelmuur een prachtig uitzicht over de haven en het stadje. In de ruimten van het kasteel worden resten getoond van vroegere beschavingen.


Ze laten beeldjes of fragmenten daarvan zien uit. Ooit lag het op de handelsroute naar Egypte, daarna volgde de Hellenistische periode en daarna natuurlijk een rijtje Ottomaans. Het is maar een kleine collectie en daardoor zie je een leuk overzicht van de geschiedenis van het kasteel en het stadje. Tot slot van ons bezoek maakten we heerlijke wandeling door de prachtige binnentuin van het kasteel. Dat bepaalde voor ons toch wel de charme van dit kasteel.

Geen opmerkingen: