dinsdag 1 juni 2010

“Niet elke dag”


Marmaris – Op ansichtkaarten, T-shirts, bekers en allerlei andere voor toeristen bedachte artikelen staan hier schilpadden afgebeeld. Ze leven hier in het wild. Tijdens een boottochtje over de delta van de Dalyan Çayi heb je de theoretische kans om de zeldzame grote Afrikaanse drieklauwschilpad tegen te komen. Het is een zoetwaterschildpad die meer dan een meter lang kan worden.


Ik heb niemand gesproken die deze grote schildpad ook daadwerkelijk heeft gezien. Ook de gidsen niet. De Euraziatische waterschildpad komt hier ook voor en de kans om die te zien is groter. Het diertje is niet alleen kleiner, maar ook talrijker. De kapitein van de boot die ons naar de Koningsgraven zal brengen, ziet ze regelmatig.
“Niet elke dag”, zegt hij, “maar wel vaak”. Met het fototoestel bij de hand speuren Corien & ik de rietkragen van de rivier af.


Plotseling zien we een groepje schildpadden zonnen in het riet. Het gaat snel, de boot is zo voorbij. Ik maak een paar foto’s, maar voordat we de andere passagiers op de diertjes kunnen wijzen, zijn we al gepasseerd. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Geen opmerkingen: