donderdag 23 augustus 2007

Twee verrassingen


Cork – Ierland is door het water gevormd. Dat wordt ons onderweg van Waterford naar Cork wel duidelijk. Midden in het land verzamelt het eiland regenwater en de wolken zorgen voor steeds veranderende coulisse. Maar toch is het niet de neerslag die zo karakteristiek is voor Ierland. Het is de Atlantische oceaan. Die zorgt door onophoudelijk te beuken op de kust voor een schitterend gevarieerd en grillig landschap. We stoppen onderweg een aantal malen. Onder andere hier bij Guillamene. De lokale zwemvereniging heeft een twee tal baaien omgetoverd in ware zwemparadijsjes. Er is een duikplank gemaakt, maar duiken doen ze hier vooral van de rotsen. Ze zijn niet alleen een paradijs voor watersporters.


Guillamene, originally uploaded by Odddutch.

De wateren rond Ierland zijn ook het domein van walvissen en dolfijnen. Vooral aan de zuid- en westkust leven er naast dolfijnen en andere tuimelaars ook verschillende kleinere walvissoorten. “Helaas zijn de slechts zelden te zien”, vertrouwt iemand in de pub ons toe. “Er spoelen de laatste jaren wel steeds weer uitzonderlijke exemplaren aan. Laatst nog een bottled nose whale (butskop)”, vult zijn vriend vanachter een pint of Guinness aan.
Wij hebben ze tot nu toe dan ook nog niet gezien. Wel waren we getuige van de vangst van een tienjarige visser. Hij sloeg in de haven van Tramore een makreel aan de haak. Zijn vader moest hem van de lijn halen. “Er zijn dagen dat we er tussen de twintig en dertig vangen”, vertelde de man me vol trots. Zijn vrouw pakt de vis van hem aan. Ze geeft het spartelende dier een tik op de kop en stopt de nu dode vis in een groene plastic emmer. Aan de grote van de emmer te zien, verwachten ze nog heel wat te vangen.


Corien at Guillamene, originally uploaded by Odddutch.

Als we in Cork aankomen, wacht ons een verrassing. De ronde van Ierland heeft vandaag als finish Cork. Dat betekent dat TomTom ons niet naar onze bestemming kan brengen. We moeten een flink eind omrijden door smalle straatjes. Toch vinden we het nog vrij onverwachts. Als we het al niet meer verwachten roept de stem van TomTom plots:”Bestemming bereikt”. daar wacht ons een tweede verrassing. We krijgen van onze lodging-house keeper niet een kamer maar twee royale appartementen. We laten ons de onverwachtse luxe graag welgevallen.

Geen opmerkingen: