woensdag 29 augustus 2007

”One of us has to go”


Dublin – Een van de beroemdste zonen van de hoofdstad van Ierland is ongetwijfeld Oscar Wilde. De schrijver werd hier op 16 oktober 1854 geboren. Hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Engeland heeft gewoond, wordt hij in zijn geboorteplaats nog steeds geëerd. Iedereen kent hem en kan hem citeren. Een buschauffeur vertelde ons toen wij zijn standbeeld in het park passeerde spontaan zijn beroemde laatste woorden.

Het beeld dat Danny Osborne in 1997 maakte van Oscar Wilde hier.

Wilde is op 30 november 1900 overleden in het Parijse Left Bank Hotel. Het behang in die kamer vond De Ierse schrijver kennelijk niet mooi. Op zijn sterfbed waren dan ook zijn laatste woorden: “My wallpaper and I are fighting a duel to the death. One or the other of us has to go.” Overigens is de kamer, volgens mijn Ierse buurman in de bus, later wel opnieuw behangen. Ik vond het een leuk idee om te logeren in Trinity College. Wilde studeerde hier van 1871 tot 1874 klassieke talen aan. Wilde schreef niet alleen romans en gedichten. Hij schreef ook toneelstukken. Een daarvan is ‘The picture of Dorian Gray’ dat hij schreef in 1891. Een bekend citaat uit dit stuk is "De enige manier om van een verleiding af te komen, is eraan toe te geven." Dat citaat is helemaal van toepassing op onze reis naar dit groene eiland. Het stond al een tijdje op ons lijstje en de enige manier om er vanaf te komen, was er heen te gaan.

Wij bij het beeld van Oscar Wilde in het Merrion Square Park.

Els stelde gistermiddag voor om op ons voorlaatste dag in de Ierse hoofdstad even een kijkje te nemen bij het beeld van Oscar Wilde in het Merrion Square Park. Het beeld van de kunstenaar Danny Osborne staat daar pas sinds oktober 1997. Het blijkt een schot in de roos. Toeristen hebben sinds die tijd het beeld in hun hart gesloten. Ook wij schaarden ons daar graag bij.

Geen opmerkingen: