vrijdag 24 augustus 2007

De Ogham Stones


Cork – Op de University College Cork (UCC) studeren ongeveer net zoveel studenten als op de Technische Universiteit van Delft. Ook hier zijn studenten uit vele tientallen verschillende landen. Daar houdt de overeenkomst overigens wel zo’n beetje op. De UCC is gesticht in 1845. Twee jaar later is ook ‘ The Quad’ ,zoals ze ‘the Main Quadrangle’ hier liefkozend noemen, ontstaan. De Quad en de gebouwen erom heen zijn opgetrokken in een gotische stijl die je zowel perpendicular als Tudor of Victoriaans zou kunnen noemen.


University Collece Cork, originally uploaded by Odddutch.

Wij wandelden er donderdagmorgen – heel zachtjes want overal maakten bordjes duidelijk dat de examens aan de gang waren – tussen de studenten. De universiteit is wellicht het bekendst vanwege professor George Boole (1849 – 1864). Deze wiskundige ontwikkelde Boolean Algebra. Daar ging onze interesse echter niet naar uit. Wij kwamen voor de unieke collectie Ogham Stones in een van de gangen van de gebouwen. Die kwamen we bekijken.


The Ogham Stones Collection, originally uploaded by Odddutch.

Of het om grafstenen of grenspalen gaat is niet duidelijk. De stenen zijn gegraveerd ergens tussen het midden van de vijfde en de zevende eeuw. De tekst op de steen bevat gewoonlijk slechts de naam van een man en vertelt verder wiens zoon of afstammeling de drager van de naam was. Het Ogham alfabet bestaat uit 20 karakters, die weer in groepjes van vier of vijf karakters bij elkaar horen. De teksten beginnen links onderaan op de rand van de steen, gaan dan boven en dalen aan de andere zijde van de steen weer omlaag. Je leest de tekst, die in de rand van de steen is gegraveerd, dus met de klok mee. Met behulp van een computer kon je een tekst vertalen in Ogham.

Geen opmerkingen: