maandag 27 augustus 2007

Home made at Bunratty


Bunratty – Zondag namen we een kijkje in het verleden. We deden dat in Bunratty kasteel. Het huidige kasteel, het laatste in een reeks van kastelen op deze plaats, dateert van 1425. Het was in de 16de en 17de eeuw een belangrijke vesting voor de graven van Thomond. We wandelden op ons gemak door de geheel ingerichte zalen en kamers van het kasteel. Daarvoor bezochten we het Bunratty Folklore Park.

Home made.

Dat is een soort openlucht museum waarin de huizen en het landschap van Ierland van meer dan duizend jaar geleden zijn gereconstrueerd. Boerderijen, dorpswinkeltjes, dorpsstraten en grote huizen met een formele Regency tuin. Alles is ingericht en aangekleed zoals het er toen moet hebben uitgezien. We zagen in een van de keukens van de huizen op welke manier de dames scones en appeltaart – die overigens heerlijk smaakten, ontdekten we later, – maakten. Dat waren nog de echte ‘huisgemaakte’ producten.

Gearresteerd voor …...

Overal zagen we dames en heren uit die periode hun ambacht uitvoeren. Ook de politieagent ontbrak niet. Zodra hij meende dat een van de bezoekers iets uithaalde dat niet in de haak was, trad hij op. De handboeien en de gummiknuppel had hij daarbij altijd paraat.
Het zorgvuldig gerestaureerde kasteel met zijn drie verdiepingen en vier kolossale hoektorens was het volgende bezoek dat we aflegden. Het interieur uit van het kasteel stamt bijna geheel uit de late middeleeuwen. Het enige dat niet uit die tijd stamt, zelfs niet van oorsprong Iers is, is het personeel. Dat komt net als in de pub, het hotel, het restaurant en de winkel uit Polen.

Geen opmerkingen: