zaterdag 18 augustus 2007

Groepsportret in the National Gallery


Dublin – Het karakter van Dublin laat zich moeilijk in een paar woorden vangen. Het is een hoofdstad zonder weerga. Je krijgt er een echt gevoel van gastvrijheid. De inwoners van de stad hebben geen haast. Ze nemen alle tijd om een praatje te maken met je. Drukke gehaaste mensen van het vaste land van Europa vinden het misschien niet helemaal efficiënt en zullen zeggen dat men het met de tijd allemaal niet zo nauw neemt. De openings- en sluitingstijden van de winkels zijn ons dan ook niet duidelijk. Tenzij alles een nachtwinkel is en niemand ooit gaat slapen. Het is heerlijk dat iedereen zo de tijd voor je heeft. Zelfs in de drukke winkelstraten rond Grafton street heeft iedereen de tijd voor een praatje.


national Gallery, originally uploaded by Odddutch.

Ad en ik babbelen – terwijl onze dames steeds een andere winkel bezoeken – ongedwongen met de doorman van een chique winkel, met een politieagent of met een straatverkoper. Ze zijn allemaal trots op hun land en hun stad en vertellen je graag wat je zeker moet gaan bekijken. Een van de aanraders is the National Gallery of Ireland. Wij brachten er natuurlijk een bezoek aan en troffen er een schitterende collectie West-Europese kunst. Het museum heeft internationaal dan ook een behoorlijke reputatie. Niet alleen zagen we er werken van Caravaggio, Canova, Monet en Picasso, maar we troffen ook Hollandse meesters zoals Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en Rembrandt van Rijn.treasures, originally uploaded by Odddutch.

De Hollandse en Vlaamse meesters zijn, verdeeld over een aantal zalen goed, vertegenwoordigd. Het bleek een goed advies om een bezoek te brengen aan dit museum in het hart van Dublin.
Het was bovendien niet zo druk zodat we op ons gemak alles wat we wilden zien ook zagen. We hadden zelfs de tijd om in een ruimte waar een buitensporig grote spiegel hing een groepsportret te maken.

Geen opmerkingen: