maandag 20 augustus 2007

Deense zeehengst in Dublin


Dublin – Tijdens hun vakantie in Denemarken vorig jaar zagen Els en Corien het vikingschip ‘Havhingsten fra Glendalough’ (zeehengst van Glendalough) in de haven van Roskilde. Zondag zagen zij hetzelfde schip in het National Museum of Ireland terug. Het was twaalfhonderd jaar geleden dat Vikingen voor het eerst in een van hun beruchte boten arriveerden op de kust van Ierland. Een hele prestatie, zeker omdat het nu om een replica ging.


Sea Stallion, originally uploaded by Odddutch.

In 1962 vonden archeologen op de bodem van een fjord in Roskilde schepen uit de tijd van de Vikingen. De grootste daarvan, de Skuldelev 2, bleek een zeewaardige boot uit 1042 die met de scheepsbouwtechniek uit Scandinavië in Dublin was gebouwd. In het Deense Viking Schipmuseum besloot men een replica van het schip te bouwen. Het project dat werd opgezet samen met het Nationaal Museum van Ierland startte in 2000. Het schip werd niet alleen exact gekopieerd, maar het werd ook gebouwd op de wijze zoals dat in 1042 gebruikelijk. Bovendien werden alleen gereedschappen uit die periode gebruikt.


Havhingsten fra Glendalough, originally uploaded by Odddutch.

De replica van het schip werd vier jaar later door de Deense koningin Margrethe bij de officiële te waterlating ‘Havhingsten fra Glendalough’ gedoopt. Met een bemanning van 65 mannen en vrouwen voer het in juli van dit jaar van Roskilde ‘terug’ naar Dublin. Het Nationaal Museum van Ierland heeft rond het schip een speciale tentoonstelling gebouwd. Hier leerden wij van alles over de reis over de oceaan, maar ook over de opgravingen en het bouwen van de replica. Corien & Els werden hier weer herenigd met ‘hun’ schip. De vikingboot blijft nog tot de zomer van volgend jaar in Ierland en vaart dan weer terug naar Denemarken.

Geen opmerkingen: